Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Avknoppningar och etreprenad inom äldreomsorg

Snabbt jobbat av ordföranden i äldrenämnden. Kommunen hade begärt ett missiv idag från socialstyrelsen med dagens datum. Det är bara ett utkast och ingen rapport som jag fick med mailen. Den har inte behandlats i äldrenämnden ännu och därför vill jag av hänsyn till äldrenämnden och anhöriga inte att någon ska kunna googla och hitta preliminär info på min blogg. Ser inte helt mörkt ut. En eloge till ordföranden i nämnden. Fick det alldeles nyss. Fanns redan ett mail i morse från kommunen. Jag vill inte heller att någon tidningen ska få innehållet den här vägen.

 

Ibland kan jag i vissa frågor bli rödare än en ros. Allt fler verksamheter inom vården, skolan och äldreomsorgen drivs numera av globala företag med vinst som primära intresse. Pengar som hamnar på ett utlandskonto.

För företagen kunde upplägget inte vara bättre: köp till ett billigt pris och den löpande finansieringen (vinsterna) kommer ständigt finnas där i form av skattepengar. Oftast tar man ut vinster till bekostnad av kvalitetssänkningar.

Dessa uppgifter har jag hämtat från Ordfront som gjort en av Kent Wernes ambitiös granskning i Ordfront av privatiseringarna inom välfärdssektorn. Resultatet är rätt skrämmande.

 

Vinsterna är inga småsummor. Så gott som allt är finansierat med skattepengar. De sex vårdjättarna Carema, Capio, Attendo, Aleris, Praktikertjänst och Frösunda kunde år 2008 notera en vinst på 1,2 miljarder kronor. Carema toppar ligan på 326 miljoner kronor i vinst.

Det mest upprörande i Wernes granskning är att dessa storföretag är baserade i skatteparadis som Jersey och Guernsey. De betalar ingen skatt alls eller extremt lite.

 

 

Detta är en alldeles sann och tänkvärd historia hämtad från min vardag 2007 då jag jobbade i Vantör,Enskede, Årsta stadsdelsförvalting. Detta gjorde att jag åter tappade förtroendet för högsta ledningen och korkade politiker som inte har tillräckliga kunskaper. Gör som dom blir tillsagda av kommunen.

 

 

 

I december 2007 beslöt Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd i Stockholm att sälja hemtjänstverksamheten till två enhetschefer som startat bolaget Vantörs hemtjänst AB. Verksamheten hade då cirka 300 brukare och ett 40-tal anställda vårdbiträden och undersköterskor. Man brydde sig aldrig om att göra någon utredning om det egentliga marknadsvärdet på verksamheten som skulle knoppas av. Priset de fick betala vid avknoppningen var endast 69 500 kronor, en ersättning för de begagnade inventarierna.
 

Vantörs hemtjänst AB redovisade resultat för 2008 och 2009 den sammanlagda vinsten före skatt var 9,4 miljoner kronor. För en tidning DN gjordes en beräkning av en ekonomie doktor på Handelshögskolan i Stockholm. Han kom fram till att ett företag med så god avkastning skulle kosta minst 25 miljoner kronor om det såldes på en öppen marknad.

 

Kvaliteten förbättrades inte i verksamheten snarare försämrades den.

Regeringsrätten fastslog att Stockholms stad bröt mot kommunallagen när man sålde hemtjänstverksamheten i Vantör genom så kallad avknoppning. Domen kommer med stor sannolikhet få stor betydelse för alla fall där landets kommuner sålt verksamheter via avknoppning. Det var ett av många exempel. 

 

Fredagen den 19 november 2010 kl. 17:02

Äldreomsorg | Permalänk | Kommentarer [11] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>