Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Det blev en dramatisk färd i ambulans till sjukhus sent i måndagskväll

Del 1

En berättelse och tankeställare och varning till ungdomar att aldrig börja röka.

 

Man vet aldrig hur dagen slutar och nästa börjar. Inte trodde jag att man kan få lungemfysem efter 17 år av uppehåll från cigaretter.

 

Det blev en dramatisk färd i ambulans till sjukhus sent i måndagskväll

 

Sent på måndagkvällen fick jag smärta i bröstet på höger sida och andningsproblem. Jag hade redan lagt mig i sängen för att sova. Det gjorde otroligt ont på högra bröstsidan. Mats ringde sjukvårdsupplysningen som skickade ambulans. Efter 10 minuter var ambulansen här och körde mig till sjukhus i ilfart.
 

Jag hade bara en morgonrock på mig då ambulansen kom och hämtade mig. Det togs EKG och jag fick syrgas i ambulansen. Det var inte hjärtat utan de misstänkte en blodpropp i lungan. Fick sprutor med morfin och det var väldigt dramatiskt.

 

Togs in på en avdelning och en läkare undersökte mig som trodde att det var något med högra lungan som inte fungerade. Fick syrmask och morfin. Mats åkte hem i en taxi då jag togs in på en avdelning. Det var verkligen en ny upplevelse att komma till sjukhus i ambulans och bli kvar där.

 

Jag var kopplad till en droppflaska vars kanyl lossnade under natten och jag vaknade att det blödde ymnigt från handen rena blodbadet.

Att vakna upp på morgonen på sjukhus första dagen

 

Tisdagen den 30 november 2010

 

Vaknade då och då av att någon på andra sidan draperiet snarkade vådligt. En gammal dam i sängen mitt emot var upp och tände elektriska adventsljusstakarna där jag låg närmast fönstret. Ljuset bländade och hon stod och tittade på mig en bra stund. Jag var omtöcknad av morfinsprutan och väldigt trött och rädd. En annan kvinna låg och svor och sa att hon djävlar skulle hem på direkten. Rena dårhuset som jag hamnat på tänkte jag.

 

Det visade sig vara en man som låg på andra sidan draperiet och snarkat. På morgonkvisten började han sjunga en massa gamla visor och här är gudagott att vara. Kanske han tyckte det var gudagott att ligga på sjukhus. Jag hörde honom basunera ut att han sjungit i kör minsann.

 

Måttligt road var jag att prata med honom än mindre road av att höra honom sjunga. Det tog inte lång stund förrän han berättade att han skulle fylla 67 om och om igen. Jag gissade att han var närmare 80 år. Han satte sig på en stol vid min säng och ja sa till honom att jag hade för ont för att prata. Oj vad de pratade och jag orkade inte ens svara. Den gamla damen var 90 år och berättade att hon hade arbetat som sjuksköterska. Kanske det var därför hon ville kolla mig under natten av gammal vana. Litade nog inte på läkarna att jag fick den vård jag behövde. Den gamla damen var fullständigt klar i huvudet.

 

Vaknade vid ronden och en ny läkare knackade och lyssnade på ryggen där lungorna sitter och ställde massa frågor. Lyssnade på hjärtat och bröstet. Läkaren frågade om jag rökte och jag var stolt över att kunna säga jag slutade för 17 år sedan. - När börjad du röka? och jag svarade - det var väl någon gång i tonåren och tidvis som vuxen, men mest då jag pluggade på universitetet svarade jag.

 

En varning och tankeställare till ungdomar som tänker börja röka, eller har börjat.

Trots att jag slutade röka för 17 år sedan har jag nu fått diagnosen lungemfysem. Jag hade inte en aning om jag hade det. Trodde att man var säker efter att inte rökt på så många år. Jag höll upp medans båda barnen var små och under graviditeten. Under universitetstiden rökte alla och det var i rökrummen de trevligaste människorna fanns tyckte vi då. Vi  pluggade och det var kaffe och cigaretter som gällde. Fy så osunt kan jag tycka idag. Efter studierna fick jag sedan ett uppdrag av Texas Instruments att bedriva en kampanj mot rökning  på deras företag. Sedan när jag jobbade i Stockholms stad fick jag i uppdrag att få alla på jobbet att sluta röka. Jag hade blivit ansvarig för miljöfrågor på förvaltningen. Det var samtidigt som jag själv slutade att röka. Nästan en hel förvaltning slutade röka i den vevan. Ett ödes ironi när jag nu själv fått lungemfysem. Desto tidigare man börjar röka sa läkaren desto större är sannoligheten att  får lungemfysem.

Behandling och diagnos

Min dotter kom till sjukhuset på morgonen och det kändes tryggt. Mina lungor skulle skiktröntgas. Dottern lugnade mig med att det var inte någon sluten kamera. Fick kontrastvätska sprutat direkt in i ven i kroppen. Läkaren pratade med mig och dottern efter det han sett röntgenbilderna.

 

Min ena lunga visade sig vara till stor del punkterad. Ett lungemfysem hade sprängts sönder och det hade uppstått ett hål på lungan. Fick besked att jag skulle flyttas till intensiven. Det skulle opereras in ett rör i lungan som skulle kopplas till en annan slang utanför kroppen och med särskild teknik få lungan att fungera igen efter 3-5 dagar. Läkaren sade att jag hade tur att det inte var en propp i lungan. Det var svårare att få att läka och med lång konvalens som följd. Med denna metod skulle lungan fungera igen. Det är klart mina lungor kommer aldrig att bli friska. Förstod jag mellan raderna.

 

Själva ingreppet

Jag fick frågan om en underläkare/kandidat fick göra ingreppet under bevakning av en specialist och han själv som var överläkare. De var beredda att rycka in. Jag tyckte jag ville vara generös för nya läkare måste ju också få praktisk erfarenhet. Min dotter sade att jag fick säga nej. Hon fick vara med och hålla mig i hand då de gick in med en lång nål med bedövningsmedel mellan revbenen i ryggen. Jag fick förklarat för mig vad de gjorde och varför. Dottern höll min hand och tröstade då hon såg att jag tyckte det var obehagligt. Det blev mycket folk i salen. Det kändes knappt då de förde in slangen eftersom jag var bedövad.

 

Förvirrat läge efter ingreppet.

 

Efter ingreppet skulle jag till intensivvårdsavdelning, men det kom ändrade order. Jag skulle till en lungavdelning och det var enskild sal. Okey, det verkade ju bra. När vi kom upp till rummet hängde det en röd plåtskylt på dörren till rummet där jag skulle ligga. Barriärvård kontakta personalen på avdelningen. Jag såg att min dotter ilskna till och sade sådana här skyltar borde inte få finnas. Det visade att den avdelning jag kom från hade kräksjukan och de kunde inte veta vilka som var smittade. Den avdelningen jag hade varit på tidigare hade genast fått stänga och det blev besöksförbud där. Detta hade skett under tiden jag röntgades och opererades. Jag kunde inte vårdas där för det behövdes särskilda apparater för min vård och ingen var väl pigg att vårda mig som hade kommit från en smittad avdelning. Personalen som vårdade mig fick inte vårda andra på grund av smittrisken. Det var olika personal på dagen natten och kvällen. För de patienter som proverna visade klart positivt fick stanna kvar på avdelningen men inte ta emot besök.


 Hemsk upplevelse att vara isolerad utan rörelsefrihet

Fortsättning följer i morgon fredag
Nu har jag permis tills måndag
Såg alla era hälsningar då Mats skrev att jag var på sjukhus
Det gladde mig verkligen!
 

 

Torsdagen den 2 december 2010 kl. 20:36

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [22] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>