Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Gamla väggbonader med fräckis för er som broderar.

Quiltare och ni som gärna broderar är ganska många på zoomin. Jag beundrar era arbeten. Själv kan jag varken brodera eller quilta.  Jag har sparat några väggbonader och julbonader från mim mormor och farmors hem. Kanske någon vill ha tips på gammeldags broderier som julklappstips.

 

 

Dessa bonader är ju inne igen att sätta på väggen. Den tredje bonaden tror jag farmors mor broderade som hette Sofia Carolina gift med soldaten Österberg. De fick åtta barn och soldattorpet är museum vid gammelgården i Möklinta. Den sitter inte där till allmänhetens beskådande  men jag ska smyga dit och sätta den ovanför kökssoffan.

(Den sista bonaden har inget med vår släkt att göra tror jag)

 

Onsdagen den 8 december 2010 kl. 23:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Nu ska jag inte tillbaka förrän den 16 december

Idag är det väl onsdag och jag är hemma igen. Lungorna är röntgade igen från olika vinklar. Såg bättre ut än jag vågade hoppas. Prover har tagits. Luftspalten fanns fortfarande kvar, men förbättrats något. Hålet i lungan syntes inte på röntgen. Kan det ha läkt ihop? Syreupptagningen i kroppen var acceptabel. Kanske det inopererade röret faktiskt gjort lite nytta.

 

För att behandla lungan förra tisdagen krävdes ett dränage, eller som det ser ut som, en slang. Fick förklarat om lungans fysiologi för att jag skulle förstå vad som behövde åtgärdas. Våra Lungor är i sig själva oerhört elastiska. De är utspända i bröstkorgen på grund av ett undertryck som gör att vävnaden dras ut. När man punkterar lungsäcken finns inte undertrycket längre och lungan drar snabbt ihop sig, som en gummisnodd som inte längre är uttöjd. Detta kan man få genom ett emfysem som spricker, vilket hände mig.

 

Jag har haft dränage i lungsäcken som sattes förra tisdagsmorgonen den 1 december. Då gjordes ett hål genom huden, genom revbensmuskulaturen och sen in i lungsäcken. Man förde in en ganska grov slang (tänk sugrör) som är kopplad till en apparat som ger ett svagt undertryck. Sakta ska lungan expandera, och vävnaden får då möjlighet att läka. På onsdagen upptäcktes vid röntgen att röret inte hade trängt in så som det borde ha gjort i lungan. Därför togs det bort och ett tryckförband lades där slangen suttit. Fick åka hem på torsdagseftermiddagen den 2 december.

 

 

I måndags den 6 december skulle ingreppet göras om och jag fick först ta mig till lungröntgen. Jag var tillsagd att packa en väska för att stanna några dagar. Mats Körde mig till sjukhusporten. Han skulle sedan skaffa några grejer till bärbara datorn. Puh vad andfådd jag blev bara av att dra min lilla rullväska och leta mig fram till Lungröntgen. Plåtar togs i alla vinklar, framifrån, bakifrån och från sidan. Tog mig därifrån till lungavdelningen där jag fick vänta. De mätte syremättningen. Läkarna slog väl sina kloka huvuden ihop. Jag hostar inte och har inga tecken på lunginflammation.

Det finns en chans att lungan kan självläka och luftspalten försvinner. Var det inte så de sagt, men hade de hade själva sett tvivlande ut. När jag satt där hann jag tänka en hel del. De senaste åren jag jobbade hade jag en privat sjukförsäkring som jag bara utnyttjat en gång och det var 2003 då jag behövde opereras för gråstarr på båda ögonen. Då fick jag en oerhört snabb tid på Sophiahemmet.

 

Sjukförsäkringen ska förnyas vid nyår, men jag hade bestämt mig för att inte förnya den. Kostar mer än vad jag utnyttjat den. Tänk om detta händer igen nu när det konstaterats att jag har fått lungemfysem. Jag är ju emot privata sjukförsäkringar och gräddfiler tycker alla ska ha rätt till lika vård. Hittills har jag prioriterat att betala en sjukförsäkring framför snygga kläder, dyra frissor och skönhetskrämer och resor nöjen. Allt handlar om hur och vad man prioriterar.

 

Jag vill aldrig mer ligga helt isolerad utan radio och som jag skrev för en vecka sedan, ligga som en skalbagge på rygg och sprattla och kippa efter andan som en fisk i totalt mörker.

Fick besked att avvakta med att operera in ett rör tills torsdagen den 16 december. Kände mig oerhört lättad över att slippa göra om ingreppet idag. Kroppen kändes inte tillräckligt utvilad. Det blir ny lung- och hjärtröntgen den 16 december. Jag får åka in akut om jag får svårigheter. Ska fortsätta äta min lista med mediciner och smärtstillande, men jag får vara hemma och bör inte utsätta mig för förkylningar eller annan smitta. Som patient kan man alltid begära en Second Opinion från en annan läkare eller vårdgivare om jag skulle vara osäker på att den vård jag får är den rätta vården.

Nu var det slutskrivet om detta ämne hittills.
 

 

Onsdagen den 8 december 2010 kl. 15:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>