Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Apropå favoritviner

Maria Foto skrev ett blogglägg med frågan om vilka favoritviner vi har. Maria hade plockar fram en Australisk Bin 555 för kvällen och jag skrev en kommentar som blev lång som ett blogginlägg. Detta svar är främst ämnat för Maria, men delar gärna med mig till alla vad jag gillar för viner. Det beror ju mycket på om jag blir bjuden eller om jag ska betala själv, dela en flaska på fyra och vad det är för mat.

  

Wyndham Estate Bin 555 Shiraz är snudd på mitt favoritvin också. Passar bra till grillat och nötkött även grillade lammkotletter. Jag har faktiskt besökt Wyndham Estate och övernattat på vingården då vi bilade i South New Wales 1989. Ett prisvärt vin. Det var där de började odla Syrah druvan som kallas Shiraz i Australien.
 

Bilden är från en vinkällare i Navarra, Spanien. jag börjar få ont om utrymme för att ladda upp nya bilder. 

Jag är svag för Bourgogne vin, men ett riktigt bra bourgognevin kostar om det smakar riktigt bra. Jag har på min webbdisk skrivit om en resa i Bourgogne då vi provade viner. Skrivit en del om Bourgognevin där. Är du intresserad finns det under resor på webbdisken. Pinot Noir är druvan i Bourgognevin.

 

Cabernet Sauvignon Cabernet Franc, Malbec, Petit Verdot och Merlotdruvan hittar du i Bordeauxviner. Du har säkert hört talas om Margaux, Latour, Mouton-Rotschild etc. Cabernet Sauvignon dominerar i Mêdoc och Graves.

Höjdarviner som är riktigt dyra och bra viner. Inget jag har i vinkällaren.
 

Viner från Pomerol och St Emilion brukade jag få smaka hos min svåger. Merlot är den viktigaste druvan där.

 

 Italienska Nebbiolodruvan är också en favorit. En god italiensk Barolo tackar jag verkligen inte nej till.

 

Tempranillo druvan hittar man i spanska viner.  Riojas röda viner har ett mycket bra rykte att vara mjuka, fylliga, med fatkaraktär. Ibland tycker jag att smaken av ek, speciellt den amerikanska ekens vaniljdoft stör mitt luktsinne. Vi har några flaskor Gran Reserva liggande som nog bör drickas snarast. Gran Reserva ska ha lagrats minst i fem år före försäljning varav två år på ek. Mats favoritvin. Många jag känner har Rioja som favoritvin.

Det absolutast godaste vin jag druckit var spanskt från Ribera del Duero
och heter Vega Sicilia. Det var länge sedan så kanske jag inte skulle tycka det idag. Lägg namnet Vega Sicilia på minnet.

 

En annan gång får jag ta favoriter i Californien, Sydafrika och inte minst Portugal. Kan inte svara på frågan vad som är mitt favoritvin för det är så många.

 

Fick munskänkarnas tidning och kollade om det fanns något prisvänligt husvin som munskänkarna betraktat som fyndvin i sin klass.

2009 Les Petites  Jamelles Grenaache Badet  Clement & Cle , VdP d´oc, Frankrike. nr 75213 för 59 kr.

 

Ska se om det finns fler fyndviner i andra prisklasser. Munskänkarna brukar inte ha fel. 

 

 

 Bilden är från Chateau Thabilk Winery i Australien 1994

 

Fredagen den 10 december 2010 kl. 18:03

Tips från Munskänkarna | Permalänk | Kommentarer [8] Kommentera detta inlägg

 

Nobelpristagarnas dag och Liu Xiabos fredspris

Idag när jag skriver detta står fredspristagaren Liu Xiaobos stol tom inför världens kameror då fredspristagaren firas utan hans närvaro. Kina förhindrar information till kinas folk om fredspriset. De ska vara ovetande för säkerhets skull anser de styrande i Kina. Liu Xiaobo är ett offer för den kinesiska regimen. Men i stället för att lamslås av hans öde är det viktigt att fortsätta diskutera Kinas väg mot en demokratisering.

 

Kina har haft en snabb ekonomisk utveckling en del har blivit mycket rika, men andra har inte fått del av Kinas snabba utveckling. När jag tittar på de här bilderna som jag tog för nästan 30 år sedan på en skolklass i en folkkommun i Kina kan jag undra hur  dom har det idag som vuxna. 

 

Det är kanske tur att Norge är värdland för Nobels fredspris och inte Sverige. Norskt näringsliv är inte lika beroende av Kina som Sveriges näringsliv. Kan ni tänka er vad som hade kunnat ske med anställda på Volvo i Göteborg om fredspriskommittén hade delat ut fredspriset i Stockholm till en dessident sett ur kinesiska statens perspektiv. Volvo Cars ägs numera av kinesiska Geely där kinesiska staten är en stor garant för köpet. Det är denna utveckling som gör den demokratiska delen av världen så farligt beroende av Kina genom att vara den redan industrialiserade världens nya verkstad där allt möjligt tillverkas för att kineserna är så flitiga och har så låga löner samt inte minst för att fria fackföreningar inte tillåts.
 

 Besökte ett kinesiskt vanligt hem i folkkommunen och jag undrar om den vanliga kinesen bor lika primitivt idag, eller visas inte det upp för utlänningar.

 

Kina står och faller med enorma klassklyftor. Kritiken mot Liu Xiaobo handlar om vilken väg de kinesiska dissidenterna tycker att Kina ska gå – genom samarbete med regimen eller öppet motstånd och upplösning av kommunistpartiet och kanske hela Kina? Lite enkelt förklarat kan man dela in det i två falanger; en som är för ett motstånd mot den kinesiska regimen, en som är för en demokratisering genom samarbete.

 

Så vilken Nobelpristagare hade vi sett om motståndsfalangen hade fått bestämma? Kanske den betydligt mer okända Wang Bingzhang, som bland annat varit med och grundat två oppositionspartier och fått livstids fängelse för att ha gjort det. Men det är kanske inte så konstigt att Nobelkommittén inte valde honom. Den stora skillnaden mellan Liu Xiaobo och Wang Bingzhang är att förutom att den senare vill upplösa kommunistpartiet, så är han också mer positiv till att använda militära medel.

 


Man bör minnas att Gorbatjov försökte reformera Sovjet "inifrån" och såg framför sig en bevarad men förbättrad union. Det fungerade inte, reformerna släppte fram sådana krafter att kommuniststyret och Sovjetunionen föll ihop. Det skulle kunna gå på samma sätt i Kina.
Trots allt var förutsättningarna inte desamma i Kina och dåvarande Sovjetunionen.

     Bilden tog jag på Röda torget i Moskva

Reste 1989 i dåvarande Sovjetunionen från Moskva genom Sibirien till Irkutsk och vidare till Uzpekistan där man kände av att det var oroligheter med skottlossning på nätterna i Tasjkent. 1991 upplöstes Sovjetunionen.

 

Fredagen den 10 december 2010 kl. 15:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>