Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Staffansvisa från Nås och gamla traditioner där vid juletid


 Satt idag och bläddrade i en gammal oinbunden bok där sidorna ramlar ut.

 Boken fick min mamma av min mormor. Boken handlar om Nås och om livet där förr i tiden. Mormor Anna hade en lägenhet i vårt hus när jag var barn. Mormor hade alltid så mycket att berätta från sin barndom och ungdom i Nås. När jag bläddrade i boken fick jag flera AHA upplevelser och mindes vad hon berättat. Scannade några bilder från boken där jag läste om julfirandet i Nås. Mormor lärde mig att sjunga visan om Staffan var en stalledräng och det var nog den första visa jag lärde mig. Inte så konstigt kanske.

 

Min mormor Anna var född 1875 på Skansbacken i Nås i Dalarna: Hennes far kom från Lysvik i Värmland.

 

 

Bilden föreställer hur ungdomarna gick runt till gårdarna före jul utklädda och sjöng. På bilden står det att det var Staffanssångare. Först i tåget gick Julbocken och därefter Stjärnbäraren, Judas, och mat- och brännvinnstiggare. De sistnämnda var utklädda karlar i vita kvinnokläder.

Judamasken nedan var gjord av näver. Struten på huvudet är säkert en förebild till stjärngossestruten.

Skägget är svart fårull. 

Den tredje i tåget var Judas på bilden ovan. Fick man ingenting började julbocken stångas, bita och bråka. De hotade att dra in bråte i farstun. Fick Judas pengar i väskan och de andra mat i knuten och brännvin i kaggen så sjöng följet, innan de drog vidare. De drog iväg sjungande Staffansvisan.

 

På bilden mat och brännvinstiggerskor, Judas, Stjärnbäraren och julbocken.

Motiven på stjärnbärarens stav med ett ljus i.

 

Den största överraskningen var att jag hittade text och noter till Staffansvisan efter Skräddars Anders Persson från Skansbacken i Nås och Lisskvarn Ernst Olsson Malmsta upptecknad av Nils Keyland, Mormor var ju född på Skansbacken och alla som bodde där var släkt. Nu får jag kolla i släktforskningen. Min mormors far var från Lysvik i Värmland och var möbelsnickare. Nu måste jag börja läsa den här boken ordentligt för det är ju min mormors historia. Googlade på Staffansvisa från Nås som den faktiskt heter. Visan scannad från boken. Klicka på galleri högst upp på sidan under rubriken "En svunnen kulturmiljö" då kan du läsa texten med alla de många verserna. Där finns även bilder som förstoras stördt om du klickar två gånger på bilderna i galleriet.

 

 

 

Söndagen den 12 december 2010 kl. 21:28

Kulturmiljöer | Permalänk | Kommentarer [15] Kommentera detta inlägg

 

Om att starta en vinklubb

Vi var tre par som började anordna vinprovningar hemma hos varandra 1980.
6 personer var ett lämpligt antal. Varje par inhandlade åtta likadana vinprovarglas. Glasen tog vi med oss till varandra.
Vi brukade träffas ca fyra till fem gånger per år. Ibland på våra sommarställen och då kunde alla sova över.

 

Vinprovning på landet

De två andra paren bodde i centrala Stockholm förutom vi som bodde  på Lidingö. Ingen tog bilen när man skulle hem utan det var kommunala transportmedel som gällde eller taxi. Det är praktiskt om det är korta avstånd till varandra om man ska bilda en vinklubb.

 

Två par var medlemmar i Munskänkarna och det var en hobby de hade att lära sig mer om viner. Det var inte så vanligt då. Vi började följa med våra vänner som gäster ibland på munskänkarnas vinprovningar och ibland lyssnade vi på intressanta föredrag.

 

Vi hade alltid ett tema för våra provningar och vi sex turades om att hålla i vinprovningen. Vi var alltid väldigt hemlighetsfulla. Var det min tur att hålla i provningen gällde det att smyga med flaskorna inför sin partner. Det var roligt att hitta på ett tema och inhandla vinerna och plugga på om druvorna och vad som var karakteristiskt för varje druvsort och vinerna. Den som skulle laga mat fick en vink om vad det skulle vara för mat som passade.

 

Den partner som inte höll i själva provningen lagade maten. Det gällde att ha mat så att alla kunde prova i lugn och ro. Intressant var också att känna skillnaden då man fick mat till vinet.
 

Vi hade alltid fyra flaskor och vardera fyra glas. Antingen provade vi ett vitt eller ett rött vin. Aldrig både vitt och rött vid en och samma provning.

Det gällde att man noga hällde första vinet i glas 1 och andra vinet i glas 2 och så vidare. Det hände en enstaka gång att vinet hälldes upp i fel glas. Då kan det bli knepigt när man börjar diskutera vinet. Den gången kunde vi se att vinerna var ihällda i bakvänd ordning på andra sidan bordet att vin 1 hade hällts upp i glas 4 etc. på andra sidan bordet. Det upptäckte vi för våra ettor var ljusa och på andra sidanbordet var ettan mörk som i vårt fjärde glas. Flaskorna gömde vi som regel under fyra pappersark som vi tejpade ihop som en rulle runt flaska Att ha blindprovning är absolut det roligaste.

 

Lägg märke till att de fyra flaskorna är omlindade med vitt papper

 

Tema att utgå från kunde varieras i det oändliga. Det beror också mycket på vilka förkunskaper vinprovarna har. Vi brukade alltid ha ett glas vatten bredvid för att neutralisera gommen så alla viner gavs samma chans.

 

Tema nya och gamla världen
 

Ett exempel kan vara att man utgår från en druvsort som odlats och producerats i Europa i två av glasen och i de andra två glasen vin odlat på samma druvsort i Australien, USA , Sydafrika eller t.ex Chile.
Sedan gäller det att dofta titta på färgen mot ett vitt papper. Doft och färg på vinet avslöjar mycket . Det är bra att i början av vinprovningen ha bra belysning, inga störande lukter av parfym, cigarett rök och matos. Då blir det svårare att känna doften på vinet. En doftande gryta biff bourgogne i köket gör inte så mycket bara det inte är stekos. Sedan ska man försöka lista ut vilka viner som kommer från Europa och vilka som kommer från den nya vinvärlden och vilken druva det är.

 

Vi skrev ner var och en hur vi uppfattade färg och doft. Ett ungt vin har en blåare ton. Därefter får vinet en röd färg som övergår i brunt allt efter att vinet åldras. Skriv ner är vinet tegelfärgat och vad innebär det. Doft och utseendet är första steget. Är vinet klart eller har det en fällning. Ser man gardiner, tårar på glasets sidor då man snurrar på det. Förändringar i viskositeten. Höga halter av alkohol, socker  påverkar bildandet av gardiner 

 

Skaffa en bra vinbok eller gå med i munskänskarna som har lokala klubbar i nästan hela landet. De anordnar ettbetygskurser och tvåbetygdkurser som räcker för en amatör. Som medlem får jag tidningen Munskänken med bra tips om nyutsläppta viner. Blir ibland inbjuden av olika länders ambassader, till gratis vinprovning.

Jag har varit flera gånger på hotell Sheraton och provat mycket bra viner gratis. Efter ett tag spottar man ut vinet och tar alltid en klunk vatten emellan glasen. Oftast får man något passande tilltugg på en pinne som går bra ihop med vinet man provar.

 

Tema Frankrike eller tema Europa


Ett bra sätt att lära sig olika druvsorter är att man har fyra rena olika druvsorter till att börja med t.ex Bourgogne med druvan Pinot Noir. Pinot Noir är ganska ljus i färgen , ( Påminner om Tempranillio i en Rioja till färgen )ett Rhonevin med druvan Syrah (Syrah blir bättre då den lagras och får mogna) Syrah kommer ursprungligen från Persien Shiraz och så kallas druvan också i Australien.

 

Cabernet Sauvignon från Bordeaux. Helst en ren Cabernet Sauvignon. Sträv och med djup röd färg.
Oftast ingår merlotdruva i ett bra Bordeaux vin
 

Merlot druvan

Ger ett mjukt vin. Den är oftast blandad med andra druvsorter som de flesta röda viner är.
 

Det finns många spännande druvsorter i Europa både i Frankrike, Italien och Spanien samt Portugal. Som kanske är mest kända för sina röda viner.

Amaroneviner från Italien. Nebbiolo druvan i Italien och det utsökta Barolovinet och Riojor gjorda på Tempranillio druva i Spanien.

 

Ett annat tema brukade vara högklassiskt vin och enklare vin

som provas mot varandra.

 

 

Det var väldigt uppskattat då vi ibland bjöd in ett fjärde par som sedan i sin tur startade sin egen lilla vinklubb med goda vänner.

 

Lär dig om provningsteknik om du tycker det är roligt att lära mer om viner. Jag hade vinprovning för en del på jobbet på Ostkällaren i Stockholm dit man kan ta med sig egna viner och det var mycket uppskattat. Vi har pratat med våra vuxna barn som är vinintresserade att vi skulle börja med vinprovningar.

 

Våra goda vänner som Mats och jag hade vinprovning tillsammans och åt god mat regelbundet ihop, har tyvärr flyttat från Stockholm till Västkusten.

 

Jag kan garantera om man tycker om vin och vill lära sig mer om viner är det roligt att ha en liten vinklubb som träffas.
 

 

Söndagen den 12 december 2010 kl. 02:59

Tips från Munskänkarna | Permalänk | Kommentarer [15] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>