Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Danvikshemmet högst upp på Finnberget

Idag var vi bjudna till Mats dotters svärföräldrar som flyttat till Danvikens seniorboende. De sålde sitt hus i tre våningar för att flytta till ett bekvämare boende. De hade stått i kö i HSB i 25 år. Jag har alltid varit intresserad av att se Danvikshemmet.

 

Seniorhuset på Finnbodaberget byggdes 1989-90 som ett komplement till Danvikshem. Tryggheten i boendet var en viktig faktor. Tillgång till Danvikshems matsal, bibliotek m.m., klubbhuset med badanläggning och gymnastiksal samt hobby- och klubblokaler blev garantier för ett komplett koncept för seniorboende. År 2005 köpte HSB Seniorhuset av Danvikshem. 

När man närmar sig Stadsgården med båt ser man en stor byggnad högt på ett berg. Jag undrade många gånger över vad det var för mastodont hus med torn.  

 

Historia

Här låg en gång Danvikens hospital, den ännu bevarade sjukhusbyggnaden byggdes på 1700-talet. Från 1740-talet fick hospitalet börja ta emot sinnessjuka personer. Hospitalet är flitigt omnämnt i kulturen och på 1700-1800-talet användes ordet Danviken synonymt med dårhus. Bland annat skildrar författaren Zacharias Topelius i ett avsnitt av Fältskärns berättelser livet på dårhuset under 1780-talet. Vid slutet av 1800-talet var anläggningen i dåligt skick och verksamheten flyttades så småningom till andra faciliteter.

Danvikens hospital hade tillkomit på initiativ av Gustav Vasa. 

 

Alltså byggdes 1915 Danvikshem enligt ritningar av arkitekten Aron Johansson för 300 pensionärer. Det är idag ett servicehus för äldrevård med såväl helinackordering som sjukhem för somatiskt långtidssjuka.
Den ännu bevarade sjukhusbyggnaden byggdes på 1700-talet,

 Hemmet finansierades fram till 1963 delvis med en avgift som alla från utrikes ort anlöpande fartyg till Stockholms hamn fick erlägga till hospitalet  Danvikspenning. Därtill tillkom fram till 1970-talet tullavgifter.

Det var en fantastisk utsikt mot Djurgården och Waldemarsudde.

 

Vi kunde se stadshuset från deras vardagsrum.

Vi blev bjudna på lunch på restaurangen och vi hade tur att fläsklägg och rotmos stod på menyn idag. 

Detta är riktigt bra boende miljö för seniorer som vill vara aktiva, resa och bo nära stan. Mats och jag konstaterade att våra katter inte skulle platsa på ett sådant boende.  

 

Fredagen den 28 januari 2011 kl. 20:02

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

En tatuering som minne av Jocke.

Jag och min dotter har saknat Joakim oerhört mycket och jag hade nästan glömt att andra saknar honom lika mycket. Joakims flickvän gifte sig med Joakims kompis. De ger också uttryck för saknad.

 

En vän till Joakim skrev på Facebook

"Nu har jag äntligen fått ett minne samt avslut till min kära vän.
Detta har jag länge tänkt på den sitter på insidan av min överarm. Och det känns jävligt bra." Kramar Paul
 

Joakim och Paul en midsommar då Joakim fyllde år

 

Paul är ingen typ av kille som är tatuerad och jag blev oerhört rörd av den här bilden.

Pauls mamma var en extra mamma för Joakim då jag följde min make på tjänsteresor i världen. Hon hade två söner som var ett par år äldre än Joakim. Jag kände mig oerhört trygg att hon tog hand om Joakim.

Dessutom hade Joakim ofta halsfluss och var sjuk och det hände en gång då jag var borta. Pauls mamma var läkare och skötte om honom på bästa sett så han var på benen igen på ett par dagar.
 

 Joakims pappa blev nyligen vän på FB med mig och min dotter. Han skrev "Jag bär min son intill mitt hjärta,till den dag jag dör.Sorgen går aldrig bort.Den bor i mitt bröst-tänker på honom dagligen- Pappa"

Mamma, pappa och Joakim i januari 1973

 

Det var fint skrivet. Jag har inte hört så mycket från honom sedan begravningen.

 

Det har inte blivit några blogginlägg på flera dagar, men jag har varit sysselsatt med annat. Vi behöver styra upp ordningen här i huset. Vi har fortfarande alla prylar i kassar sedan vi rensade husbilen i somras då vi sålde den.  Vi börjar få för mycket prylar och det är nödvändigt med en rensning.  Vi har svårt för att slänga saker. Barbarn vill ha nytt och döttrarna har också för mycket grejer. Alla har vi "up and downs" och det händer ganska mycket just nu.  Jag har inte riktigt hämtat mig från min sjukhusvistelse och åldrats i ansiktet och tappat vikt. Gillar inte våra nya kameror som tar alldeles för avslöjande bilder. Blir deppad av att se en gammal häxa i spegeln. 

 

Det var positivt i söndags då vi var inbjudna till vårt barnbarn som fyllde

 20 år. Till present hade hon önskat lattekoppar designade av Lasse Åberg. Det var slut  i alla affärer, till slut kunde vi beställa genom Lasse Åbergs hemsida. Barnbarnet fick också ett kort med Lasse Åbergs autograf.

Hon var bara 4 år då jag lärde känna henne. Idag är hon en ung intilligent vacker tjej. Det finns en bild i galleriet.

 

                      Barnbarnet Ebba 4 år

                                   20 år

 

Min dotter har tagit ledigt och är i Helsingborg och hälsar på sin pappa på lasarettet som är allvarligt sjuk. Jag var orolig för henne eftersom det är lång väg att köra. Det hade gått bra och det var fin väg. Hon bor på hotell några dagar för hennes pappa bor i Båstad i vanliga fall. Talade med dottern i telefon och hon var på väg hem och ska övernatta i  Östra Karup hos "syrran" som är "adopterad" av hennes pappa och hans fru. Systern är gift med en potatisbonde. Ann bodde några år där med sin pappa och gick i skola i Grevie från det hon var åtta år tills hon fyllde 13 år. Sedan fick jag ta hand om henne som tonåring då jag hade skilt mig från Joakims pappa.

Jag pluggade och hade dålig ekonomi, men det var rena ungomsgården i mitt hem på Frimurarvägen på Lidingö. 

 

Hon ville flytta hem till mig då pappan hade träffat en ny kvinna i Stockholm, men det tog slut. 

 

Jag har skrivit om rasen Helig Birma på en undersida till startsidan. Jag har inte hunnit läsa andras bloggar, men jag ska läsa allas bloggar och titta runt samt kanske kommentera en del.

 

Imorgon fredag är vi bjunda på lunch till dottern Pias svärföräldrar. De har köpt en seniorlägenhet på Danvikstull med utsikt över hela Stockholm. De åker sedan utomlands ett tag och spelar golf några veckor.

 

Min syster och svåger har åkt tre månader till Kanarieöarna. Mats yngsta syster bor också utomlands med sin make så här års. De har barn som bor i deras hus under tiden vilket är en fördel. Det brukade Joakim göra då vi reste bort.

 

 

Fredagen den 28 januari 2011 kl. 05:30

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Pisse Nisse och frun med kontaktsvårigheter.

Det här är en blogg där en del av mina blogginlägg kommer att handla om katter som är intelligenta och intressanta husdjur.

 

Hösten 1977 flyttade jag med två katter och två barn från ett hus till en lägenhet på Lidingö. Sotis och hennes son Pisse Nisse som barnen döpt honom till, saknade snart friheten att kunna gå ut och in som de själva önskade. Vi bodde på första våningsplanet men det var för högt för dem att ta sig in balkongvägen.

 

Jag ville att de skulle vara inne på natten och Pisse Nisse trotsade detta och jag fick stå utanför porten och ropa PISSE NISSE ett flertal gånger innan han behagade komma.

 

Jag visste inte då att närmaste grannen hette Nils i förnamn. Han hade talat med en annan granne om den nya frun som flyttat in om hon hade kontaktsvårigheter. Hon står vid min balkong på kvällarna och ropar PISSE NISSE. Det kan ju inte vara normalt.  Jag blev väldigt generad då  ryktet

nådde mig. Jag ringde på och förklarade situationen och vi blev goda vänner då han förstod att jag inte var knäpp.

 

Han byggde en ramp upp till min balkong så Sotis och Pisse Nisse kunde ta sig in själva upp på balkongen. Därefter behövde jag inte stå och ropa Pisse Nisse nedanför grannen Nisses balkong.

 

Måndagen den 24 januari 2011 kl. 01:12

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Är det samma katt?

Är det samma katt som tog sig in hos oss genom kattluckan för ett år sedan och gömde sig bakom frysen. Kattvärnet ställde frågan idag i min gästbok på zoomin.  Han finns numera på Kattvärnet. Då för ett år sedan hörde en eventuell ägare av sig som trodde det var hans katt som jag tagit en bild på då den låg bakom frysen. Den vågade sig inte fram och till slut öppnade vi kattluckan. Sedan var den eventuella ägaren här och letade efter att han sett på bilden på katten som jag tog. 

 

Jag har mobilnumret kvar till den eventuella ägaren. Ska bli intressant att höra Altans vidare öde. Katthemmet kallar katten för Altan. De söker ett nytt hem till Altan. Den har hållit till under en veranda ca 3 km från oss

 Det finns fler bilder på Kattvärnet. Lägger en länk.

www.kattvarnet.nu/

 

Lördagen den 22 januari 2011 kl. 19:06

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [10] Kommentera detta inlägg

 

Kvar på zoomin!

Ändrade mig då Mats tyckte jag lagt ner mycket tid på bloggen och att jag inte skulle stressa med att byta sida. Jag tog reda på att jag inte behöver binda mig för en viss tid. Det avgjorde saken. Nu ska jag ta bort en hel del gamla blogginlägg och de bilder som hör till de dessa. Tar också bort bilder ur galleriet som ingen tittar på och som inte är kopplade till blogginlägg.

 

På startsidan ha jag lagt upp länkar till dem som flyttat från zoomin till andra bloggar. Då är det också lättare för mig att hitta er.

Jag får ju inga systemmeddelande när ni bloggar från de nya sidorna, men kommer regelbundet titta in och läsa vad ni har för er.

Tänkte ändra tapeten och startsidan, men det går inte. Betalade idag så pengarna går nog inte in på zoominkontot förrän imorgon. 

 

 

 

Torsdagen den 20 januari 2011 kl. 16:31

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [12] Kommentera detta inlägg

 

Rural area

Idag har det varit en skön vilodag. Det är därför vi har fått söndagaen som en vilodag. Att bara göra det vi själva vill. Dagen har innehållit bastubad och bara sköta om sig själv och må bra.

Vi har löst två korsord som var riktigit svåra. Det tog lång tid och på det sista fick vi till slut googla på.

Vi fick ett ord kvar med "som miljön i Don Quijote"

 Till slut kom jag fram till vad det var genom att jag kunde lösa andra ord. Det blev RURAL som jag googlade på. På engelska fann jag på Wikipedia Rural area  som illustrerades med en vägskylt på Möklinta. Möklinta som är min hembygd där jag har släkt och växte upp som barn. Inte visste jag att det var en rural miljö. Det har ingen berättat för mig. Så nu vet jag och hela världen att Möklinta är rural.Tyvärr kunde jag inte ladda upp bilden. men för den som vill veta vad Rural area är går det att googla på Rural area. Alltid bra för allmänbildningen

 

 Mina missar fick nytt kattgräs att bita i. Satte frön för en vecka sedan. Det växer fort och alla var lika intresserade att få beta gräs. Det är ju ont om den varan utomhus.

 

 

Söndagen den 16 januari 2011 kl. 19:48

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Vilse bland bloggar

Det ä lätt att gå vilse då jag letar efter en bra bloggplats. Jag har surfat runt på internet på snart f.d zoominarnas  nya fina hemsidor. Det finns så många olika att välja på. Bloggspot och Blogger, word.com Bloggplatsen och många fler och jag funderar på skillnader, fördelar och nackdelar. Jag vill ha en blogg där det finns gott om utrymme för bilder. Tycker att det är roligt att fotografera och ladda upp bilder till mina blogginlägg. Det ska vara lätt att göra en ny hemsida och jag vill ha besökstatistik och lite finesser. Jag är rena novisen då det gäller tekniken.

 

Om jag fortsätter att blogga ska jag strama upp bloggen och den ska inte vara lika spretig som min blogg på zoomin har blivit. Det ska vara snygg layout på sidan och den ska vara sober. Kollat på sidor som är otroligt snygga. Vill helst inte ha reklam. Suttit och läst användarvillkoren till bloggspot och blogger som har alla rättigheter och kan ändra villkor och avtal lite hur som helst tycks det. Som bloggare har jag bara en massa skyldigheter.  

 

Katterna tycker att de ska vara med även i nästa blogg och de är också fina motiv för min fotografering. De har i vår lilla familj en hel del att säga till om. De har medbestämmande rättigheter. Det har de tydligt visat. De har också fått fördelar av bloggandet. Donna fick två kompisar genom bloggen förra året.

 

I julas fick de kattgodis i ett kuvert som kom på posten.

Det var en från en vän på zoomin och de hälsar och tackar. Nu handlar jag detta speciella godis som är det enda godis de äter. På dagarna turas de om att sitta i fönstren och titta på fåglarna.

 

Torsdagen den 13 januari 2011 kl. 18:38

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Min hemsida kommer att upphöra

Jag kommer att avsluta denna hemsida efter noga övervägande. Jag tycker  att 1200 kr per år är mycket för en hemsida. Det finns gratis hemsidor som wordpress dit vänner på zoomin flyttat. Mina brorsbarn har www.one.com  och betalar 144 kr per år. Andra vänner har bytt till wordpress, bloggplatsen.se och blogspot.com och blogger.

Givetvis kan jag inte bekräfta vänförfrågningar eftersom sidan kommer att upphöra. Jag tror att man ska vara försiktig att skaffa en sida som drivs av en person som är gratis. När man väl lagt ner en massa jobb och fått vänner som på zoomin så kommer det en saftig avgift per månad.   

 

Jag vet inte om jag skaffar en hemsida igen. Jag vill tacka alla som läst min hemsida. Jag är väldigt ledsen för att jag lägger ner sidan. Ni är ca 50 personer som regelbundet tittat in här även från andra länder som t.ex Australien och USA. Nu skingras vännerna på zoomin och vi som fortfarande har reklam och gratis sidor kan inte ladda upp bilder längre.

 

Om jag skaffar en ny hemsida kommer den sidan också heta weismann. Jag vet inte hur länge bilder och blogginlägg kommer att ligga kvar och jag har inte fått någon info om det. Tidigare var det sagt att vi skulle få ha sidan till slutet av mars. Återkommer med en hemside adress om jag hittar något lämpligt webbhotell.  

 

Tisdagen den 11 januari 2011 kl. 09:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [24] Kommentera detta inlägg

 

(Ingen rubrik)

 

Tisdagen den 11 januari 2011 kl. 00:15

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [7] Kommentera detta inlägg

 

Ted Gärdestad del 3

 

Torsdagen den 6 januari 2011 kl. 02:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Ted Gärdestad del 1

 

Torsdagen den 6 januari 2011 kl. 02:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Boken om Ted Gärdestad

Mats satte en bok i mina händer om Ted Gärdestad. Mats umgicks och tävlade tillsammans med Teds och Kenneths storebror Kjell som dog i Cancer. Mats var ordförande i Turebergs Idrottsförening där pappan och de äldre bröderna var aktiva. Pappan var ungdomstränare på den tiden. Mats minns första gången han träffade Ted 4 år och som uppträdde på idrottsföreningens julmarknad och sjöng ackompanjerad på gitarr av Kenneth som då var 12 år.

Mats kom inte ihåg vad han sjöng, men det fanns med i boken som Kenneth skrivit.

 

Jag är Ted och jag har mina bröder.

Jag har sportstjärnans rytm i mitt blod.

Jag kan sjunga så hjärtana blöder.

Jag kan dansa, jag får aldrig nog  

 

Han uppträdde senare på idrottsfester som barn. Han spelade dragspel och sjöng. Det var Kenneth som skrev de fina texterna.

 

Vi har haft hans musik på begravningar i två olika kyrkor och anlitat en kille från operaskolan som sjungit och spelat gitarr och piano "Himlen är oskyldigt blå" och "För kärlekens skull". Jag blev så arg då jag skulle lyssna på några låtar på Youtube där man spekulerade om han tog droger för det kunde man höra på texterna.  Vilka dumheter som sprids via nätet.

 

Ted skrev alltid låten först därefter skrev Kenneth texten.

 Ett vet vi säkert att Kenneth har aldrig tagit droger  för att skriva  texterna. Likaså har vi svårt att tro att Ted gjorde det.  Ted var också oerhört idrottsintresserad och var duktig på tennis.

 

Jag var tvungen att avbryta läsningen för tårarna kom när jag började läsa om förföljelserna och rykten som spreds om honom i mitten av 80-talet och även  då han var gift med Ann Zacharias. Han skaffade ett hus i Saltsjöbaden som var mögligt som både hans far och Kenneth avrådde honom att köpa. Kenneth var faktiskt arkitekt, men som jag tolkar det var det en frigörelseprocess från Teds sida. Han blev fångad av livet med Bhagwan som nog kan betraktas som en sekt. Tidningarna skrev om en 33 åring då Palme mördades och det spekulerades om det var Ted.

 

Helt vansinnigt för när Palme mördades var Ted på väg med tåg från Italien till Grekland. Elaka människor hade tipsat anonymt. Hans psykiska sjukdom var inte lätt att leva med och föräldrarna blev invaggade i en falsk tro att han tog sin medicin.

 

Mina barn var uppväxta med Ted Gärdestads musik. Därför lärde jag mig uppskatta Ted Gärdestad och jag tycker det finns väldigt många fina melodier med fina texter. Vi brukar en gång om året gå på en föreställning som anordnas av Ted Gärdestads sällskapet då det också delas ut ett stipendium för unga begåvningar och där flera artister medverkar och verkar för att musiken inte glöms bort. Mats presenterade mig för hans mamma och pappa och Kenneth vid ett sådant tillfälle.  Jag tyckte de var väldigt fina personer med låg profil.

Kenneth skriver boken med stor värme om sin älskade lillebror

Om ni vill veta vad som är sant och rykten, eller gillar Teds låtar kan jag rekommendera boken. Min dotter står redan i kö att få läsa den efter mig. 

 

 

Tisdagen den 4 januari 2011 kl. 18:57

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [14] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>