Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

"Hämnden" fick en Oscar

Kl 03:25 bevakade jag Oscarsgalan

Bästa icke-engelskspråkiga film

 

Russell Brand och Helen Mirren presenterade

Bästa icke-engelskspråkiga film
Nominerade:

Biutiful (Mexiko) - Alejandro Gonzales Inarritu
Dogtooth (Grekland) - Yorgos Lanthinos
Hämnden (Danmark) - Susanne Bier
Incendies (Kanada) - Denis Villeneuves
Hors-la-loi (Algeriet) - Rachid Bouchareb (Infödd soldat)

Vinnare: "Hämnden"! Susanne Bier!

 

En märkbart rörd Bier hyllar sina medtävlare och tackar sitt kreativa team i Danmark och Sverige. Roligt för Persbrandt som har en av huvudrollerna.

GRATTIS!

 

 

Måndagen den 28 februari 2011 kl. 04:41

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [3] Kommentera detta inlägg

 

Py Bäckman mångsidig artist

 

Idag löste jag Profilen krysset i SVD. Profilen var Py Bäckman som skriver låtar, texter och sjunger. Hon framför också kyrkokonserter tillsammans med organisten Rune Broberg. Skriver även psalmer och texter till andra artister.  Är en duktig pianist och oerhört mångsidig. Klippet är från 1985 och ANC galan rock mot apartheid. Läs gärna mer på wikipedia och Py Bäckmans blogg. Den som vill lösa kryss kan googla på SVD och skriva ut korsord och kryss. Py är verkligen värd att uppmärksammas.

pybackman.se/ Lyssna gärna på andra låtar som hon skrivit. pybackman.wordpress.com/2009/03/19/massor-att-gora/

 

Söndagen den 27 februari 2011 kl. 21:46

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [0] Kommentera detta inlägg

 

Textilutställning i Borlänge

Min bonusdotter kommer att delta i en utställning i Borlänge med två fina vävnader kallade Chevrolet och Ford Taunus. Vi är jättestolta Mats och jag för det är två mycket fina vävnader som hon ställer ut. 

 

Motiv från bilkyrkogården i Smålands skogar

 

Denna vävnad har vi förvärvat sedan tidigare av Mats dotter

 

Den 2 mars kl 14 invigs utställningen “Textil i Rullning” på Sveriges Vägmuseum, Pylonen, Borlänge. Utställningen invigs av Landshövding Maria Norrfalk och Dalarnas nuvarande honnörsambassadör textilkonstnärinnan Helena Hernmarck samt ställföreträdande generaldirektör Björn Östlund, Trafikverket. Vernissagen inramas med mingel och musik.


Flera exklusiva textilkonstverk under samma tak, inlånade enbart för

denna utställning. Flera av dem är inlånade av företag, institutioner och privatpersoner från bla USA och Sverige. Medverkande i utställningen: Helena Hernmarck, Team Hernmarck, Alice Lund Textilier AB och

Wålstedts Textilverkstad mfl.Om utställningen

 

Utställningen på Sveriges Vägmuseum är en ny tillfällig stor textil- och trafikutställning och handlar om både mjukt och hårt, där av namnet ”Textil i rullning”.

Bakgrunden till utställningen var en förfrågan från Helena Hernmarck och Team Hernmarck som erbjöd Sveriges Vägmuseum att göra en utställning av 20 st exklusiva vävnader på temat fordon, framtagna enkom

för denna utställning. Sveriges Vägmuseum ställde sig positiv till detta och utställningen växte sedan fram.


En utställning från ax till limpa. Utställningen berättar om hantverkets väg från förädlandet av den svenska ullen till kvalitetshantverk som exporteras runt om i världen. Historien börjar med familjen Wålstedts arbete på fäbodvallen med bevarandet av lantrasfåret och dess unika fina ull till att hantverket i vår vardag utvecklats till eftertraktade konstverk som exporteras runt om i världen. Du ser även den färdiga textilens betydelse både igår och idag, exempelvis inom trafiken, i kyrkans värld mm.

Helena Hernmarck, I Team Hernmarck ingår Mats dotter.

 

Textilkonstnärinnan Helena Hernmarcks konstnärskap representeras genom flera stora verk både från Sverige och USA. Helena har under 2000-talet undervisat flera kurser i sin speciella vävteknik. Hennes elever har skapat gruppen ”Team Hernmarck” som till denna utställning har vävt unika vävnader på temat fordon.

I Sverige har Helena Hernmarck under senare år ställt ut vävnader från sin fyrtioåriga verksamhet bl. a på Prins

Eugens Waldemarsudde 1999 och på Zorns Textilkammare i Mora under 2001.


Alice Lund Textilier

Här kan du se ett urval av Alice Lund Textiliers produktion från slutet på 1930-talet fram till idag. Alice Lund

Textilier AB arbetar på uppdrag av konstnärer för textil utsmyckning av privat och offentlig miljö. Det främsta samarbetet de senaste tio åren har varit med textilkonstnären Helena Hernmarck. Du kommer även att kunna beskåda konstverk från andra konstnärer som ateljén har arbetat tillsammans med, såsom Sofia Widén, Olle Nyman, Gösta Backlund, Nils G Stenqvist och Jordi Arkö mfl.
 

Mats dotters väv fyren

 

Onsdagen den 23 februari 2011 kl. 18:37

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Hårdrock kan låta bra

 www.myspace.com/tequilaroseglam

Jag brukar inte gilla hårdrock, men jag hittade den här musiken hos en vän på facebook. Ett nybildat rockband som kanske är på väg uppåt. Unga killar från Uppsala. Det vore roligt att få en kommentar om deras demo.

 

 

Måndagen den 21 februari 2011 kl. 10:07

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Fredrik Lindström blir galen på SJ;s röstmaskin

 

Torsdagen den 17 februari 2011 kl. 17:25

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Nationalparken Akagera i Rwanda

Imorgon åker dottern vidare till Nationalparken Akagera i Rwanda som gränsar till Tanzania. Det lär vara ett paradis för fågelskådare.

 

Akagera National Park är en utav tre nationalparker i Rwanda. Tillsammans med Parc National Volcans (hem åt bergsgorillorna) där har hon varit och och jag väntar på bilder, men det verkar vara problem med uppkopplingen på internet.  Nyungwe National Park är den tredje Nationalparken som jag tror att hon inte hinner med. Den bland annat känd för sitt stora antal apor.  Rwanda erbjuder imponerande djur och naturupplevelser på en begränsad yta. Akagera ligger öster om Kigali, på gränsen mot Tanzania, Parc National Volcans ligger vid ”treriksröset” – området där den demokratiska republiken Kongo, Uganda och Rwanda möts, medan Nyungwe ligger i det sydvästra hörnet mot den kongolesiska gränsen. Det kan finnas risker att befinna sig på gränsen till Kongo.  I och med det lilla landets yta krävs det inte många dagar för att hinna med parkerna, även om behållningen troligen kommer att vara större utav att sakta färdas genom landet. Trots att alla tre parker är lätt åtkomliga är det få som utanför Rwandas gränser har hört talas om Akagera National Park, och ännu färre som har besökt parken.

 

 I Akagera National Park kan man campa med det gladde mig att de övernattar på en Lodge.

 

Ann skriver- Ser fram emot morgondagen då åker vi på safari till Akagera national Park och övernattar på Rwanda Akagera Game Lodge Birding primates wildlife safari
www.rwanda-direct.com
This site provides information about Akagera Game Lodge in Akagera Park in Rwanda and possibilities to make reservations for visits. Wildlife, travelling and birding. Primate safaris, gorillas, baboons, elephants, zebra, antilopes, golden monkeys.
.

 

Tisdagen den 15 februari 2011 kl. 20:56

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Safari i Virunga

Äntligen ett livstecken från min dotter i Rwanda. Imorgon åker hon från Kigala på safari i Virungabergen och Nationalparken.  Vilken naturupplevelse hon kommer att få. Önskar jag vore där. Jag har alltid varit fascinerad och läst om Dian Fossey  och hennes liv med bergsgorillorna.

 

Att turister överhuvudtaget kan komma i kontakt med bergsgorillor har de att tacka den amerikanska forskaren Dian Fossey för. Det var nämligen hon som grundlade kontakten mellan människor och Virungabergens gorillor. Hon levde sammanlagt 17 år tillsammans med bergsgorillorna och det tog henne tre år innan hon kom en flock så nära att hon vågade ta verklig närkontakt med dem.

  

Jag läste på Världsnaturfonden att presidenten i Demokratiska republiken Kongo har utfärdat tillstånd till två oljebolag att utforska oljefyndigheter i Afrikas äldsta nationalpark, Virunga. Nationalparken tillhör UNESCOs världsarv och skyddar en artrikedom som saknar motstycke i Afrika. Parken är dessutom hem för en stor population av de starkt utrotningshotade bergsgorillorna.

 

– Den planerade oljeprospekteringen strider inte bara mot Kongolesisk lag, den innebär också en verklig katastrof för bergsgorillorna och det övriga djurlivet i nationalparken. Just när vi nu har noterat en ökning av gorillorna i området så kommer detta enorma bakslag rapporterar Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

 

Bergsgorillan är en av människans närmaste släktingar och den största levande människoapan. Den lever i ett litet område med lummiga skogar i länderna Rwanda, Republiken Kongo och Uganda i Virundabergen.

 

Gorillorna lever i familjegrupper som håller ihop under många år, gruppen består av cirka 10 individer och varje grupp har ett område som är mellan 5-30 kvm² stort. Flera gruppers utbredningsområde kan överlappa varandra. Eftersom de till största delen är fredliga djur försvarar de inte sina områden. De försöker istället att undvika varandra. Varje grupp består av en vuxen hane och ett antal honor och deras ungar. Hanen har en silverfärgad rygg, därav smeknamnet silverrygg.

 

Bergsgorillor är stora och kraftiga djur. En "silverrygg" kan väga 180 kilo och bli 180 cm lång. Honorna är mindre, de blir bara omkring 150 cm långa och kan väga upp till 90 kilo. Bergsgorillorna är vegetarianer och äter bara växter. De behöver gott om tid för att äta och smälta maten, så de förflyttar sig bara någon kilometer på en dag och de vilar ofta. Ungen lämnar mamman vid tre års ålder.
 

 

 Den största orsaken till att gorillastammen minskar är att de förlorar mer och mer av sina skogar. När fler och fler människor behöver utrymme huggs regnskogen ner. I Rwanda ökar befolkningen mycket snabbt. Folk behöver träd och bambu för att bygga sina bostäder. De behöver också mark för att få betesmarker och mark att odla på. Gorillorna är mycket skygga och blir lätt störda och eftersom allt fler människor med boskap kommer högre upp i bergen minskar också utrymmet där gorillorna kan vandra och skaffa sig föda. Utan skyddade områden så som nationalparker skulle bergsgorillorna inte finnas kvar.

Såg på WWF att man kan bli fadder för bergsgorillorna för 100 kr i månaden.

 

Söndagen den 13 februari 2011 kl. 18:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Vargjakten Vladimir Vysotskij på ryska

Se nästa blogginlägg om Wysotskij och lyssna på den svenska texten

 

Lördagen den 12 februari 2011 kl. 09:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dom skjuter vargar-Wysotskij

 

 Jag tänker på alla människor som förtrycks i världen med tanke på gårdagens händelser i Egypten. Det kom en bok för ett antal år sedan med titeln ”Vargjakten” som inte handlar så mycket om jakt på vargar, utan snarare om en totalitär regims jakt på regimmotståndare, dissidenter, oliktänkande. I detta fall då sovjetdiktaturens hantering av de som öppet gick emot diktaturen.
 

 

Om man inte känner till  innebörden i sången ”Vargjakten” kan man ändock bli berörd i dubbel bemärkelse. Jag blev berörd av Wysotskijs lyrik och prosaverk, men också för jag tycker illa om hetsjakten på på varg i Sverige, men det är en annan historia. Fria Proteatern gjorde en teaterföreställning och en LP-skiva med hans visor, med titeln Sånger av Vysotskij. Den mest älskade och kända är sången ”Vargjakten”
 

Boken Vargjakten innehåller 48 sånger, varav fjorton aldrig tidigare hade givits ut i Sverige. Med boken följde för första gången på CD – Fria Proteaterns album Sånger av Vysotskij med fyra aldrig tidigare utgivna texter och allt blev samlat för första gången!
 

Första gången jag fick kännedom om Vladimir Wysotskij var på vår resa i Sovjetunionen då jag förstod hur viktig han hade varit för sovjetunionens folk. Det fanns inte mycket att handla i Sovjetunionen på vår resa i Sovjet 1989. Det enda jag kom hem med var en grammofonskiva med den ryska poeten och trubaduren Vladimir Vysotskijs sånger. De översatta sångerna gladde mig. Jag hade bara hört sångerna på ryska tidigare och förstod inte vad Vladimir Wysotskij sjöng, men jag var fascinerad av hans inlevelse i sångerna.
 

I samband med utgivningen av Vargjakten gav Fria Proteatern tolv bejublade release-konserter på Scalateatern i Stockholm i april-maj och september-oktober 2007.
Vem var då Vladimir Wysotskij som hade varit så betydelsefull för befolkningen i sitt land. Vladimir var en rysk skådespelare, sångare och poet. Vysotskij var gift bl a med den franska skådespelerskan Marina Vlady. En del av hans produktion var samhällskritisk och spreds under sovjetregimen illegalt på kassettband. Hans produktion var mycket omfattande och utgörs förutom av drygt 600 sånger bland annat av ej tonsatt lyrik och prosaverk. Han var född 1938 och redan under sin livstid blev Vysotskij en legend. När han dog 1980, endast 42 år gammal, följde hundratusentals människor honom till graven och sedan dess har hans berömmelse inte mattats. Han beskrivs som en lidelsefull person för demokrati och medborgerliga rättigheter. Hans sånger handlar om den lilla människan som förtrycks av regimen. Främst älskad blev han för sina lyrik- och prosaverk och för budskapet som han framförde i sina sånger.
 

Vid sidan av Majakovskij är han förmodligen den mest kände ryske poeten i Sverige. Att så blivit fallet beror i inte så liten utsträckning på Carsten och Ola Palmærs översättningar och på de hyllade föreställningar Fria Proteatern tidigare gjort med hans sånger. Bröderna Palmærs lätta och klara omdiktning förklarar varför Vysotskij var så älskad och så förbjuden. Även utan hans egen, berömda hesa röst har texterna sensualism, bitterhet, humor, fräckhet och ömhet.Vysotskij hade bl. a spelat i rollerna som Hamlet och Galileo Galilei. Han var med i ett tjugotal filmer och tv-serier, bland annat i Kira Muratovas långfilm Kort möte 1967.  Vi fick veta genom våra guider hur viktig han varit för det ryska folket. En del av hans produktion var samhällskritisk, och spreds under sovjetregimen illegalt på kassettband

 

 

Lördagen den 12 februari 2011 kl. 09:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

En dag att dra täcket över sig och sova vidare

Snöstorm och massor av snö. Det är skönt att slippa jobba en sån här dag. Tittade ut genom fönstret och såg en liten kille gick framåtlutad i snöstormen på väg till skolan och jag tyckte synd om honom. Skolorna stängde i Haninge. Inga bussar i Stockholm kommer fram och Stockholms Lokaltrafik meddelade att de ställt in all trafik och samtidigt uppmanades folk att inte ta bilen. Stora förseningar på pendeltåg och Tunnelbana. Snöröjningen fungerar inte.

 

Stackars fåglarna satt och väntade på att utfodras, men till en början var det bara en koltrasthanne som satt i trädet. Tack och lov fick vi nya värmepumpar som byttes mot de gamla som lagt av. Nu behöver vi i alla fall inte frysa inomhus. 

 

Vi är totalt insnöade igen, men vi behövde inte gå ut på förmiddagen. 

Katterna vill absolut inte gå ut utan gick och lade sig på sina varma sköna favoritställen.

När halva dagen gått och stormen bedarrat kom solen och det blev en fin och solig dag. 

 

Från dottern som är i Rwanda har jag inte hört någonting. Hon tog med sig sin bärbara dator och skulle fota. Det var tur att hon åkte i torsdagsmorse innan snön vräkte ner. Stora förseningar i dag på flyget. Jag är så nyfiken hur hon har det.

 

Fredagen den 11 februari 2011 kl. 19:50

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

Historisk dag för Egypten

Följde händelseutvecklingen i Egypten via Aljazeera i direktutsändning på webben i tre timmar  innan vicepresident Omar Suleiman meddelade i direktsänd tv att president Hosni Mubarak avgår - efter 30 år vid makten. Det var ett oerhört spänt läge. Såg militär helikopterarna i bild som hämtade presidentens familj och fick sedan information att han senare fanns i turistorten Sharm el-Sheikh.


En ny kommuniké från militären väntades under dagen. Jag satt klistrad vid datorn som sände live via Aljazeera.

Satt och väntade då meddelandet om ett "bråskande och viktigt" uttalande  från presidentpalatset på den statliga tv-kanalen.

Intressant att följa vad som sker härnäst. Egyptens befolkning är inte oroliga för att militären tar över och är övertygade och litar på miltären att det är under en övergångsperiod de ansvarar för Egyptens övergång till demokratisering. english.aljazeera.net/watch_now/

Låt oss hoppas att Egypten får en bättre framtid för de unga egyptierna och hela Egyptens folk. En historisk dag kände jag. Det var som när muren i Berlin föll.

 

En bild från Kairo från mitt album Egypten

 

 

Fredagen den 11 februari 2011 kl. 19:24

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [5] Kommentera detta inlägg

 

Oscarsteatern och annat att se fram emot

www.ihetastelaget.se/

 Nu har jag något att se fram mot och för varje dag kommer vi närmare våren.

Hela morgonen satt jag och hade problem med Ticnet. Jag hade kommit på en bra födelsedagspresent till Mats. "I hetaste laget" på Oscarsteatern. Det är viktigt att man beställer biljetter i god tid om man ska få bra platser. Den största publiken  kommer ifrån landsbygden som köper en paketresa med hotell och teaterbesök till rimligt pris.

 

Oscarsteatern är 100 år och inredd i jugendstil. Första gången jag var på  den teatern var 1959. Jag såg Jarl Kulle och Ulla Sallert i "My fair Lady".

Sedan har det varit många föreställningar som jag sett under årens lopp.

Förra gången såg vi "Singing in the rain". Det var helt fantastiskt hur det regnade på scenen  och det var som en sjö av vatten på scenen. Ser verkligen fram mot denna föreställning med Henrik Dorsin och Jonas Malmsjö i i kvinnokläder.  Hanna Lindblad spelar  den roll som Marylin Monroe hade i filmen och Suzanne Reuter är alltid bra. Titta gärna på trailen. 

Jag hade tänkt hålla det hemligt att vi skulle gå på Oscars på hans födelsedag. Han hörde att jag var arg på datorn så han undrade om jag behövde hjälp och då såg han att jag försökte betala via e-legitimation och han blev väldigt glad över den kommande födelsedagspresenten.

 

Fick mejl från Sydney där det var 35 grader i skuggan med en bifogad bild på papegojor som exsvågern matar i sin trädgård. När jag var där var det vita Kakaduor som kom och åt fågelmat på hans balkong.

Jag skickade vinterbilder som han kan svalka sig med. Det ska bli trevligt att träffas i sommar.

 

Min dotter åker till Rwanda i morgon tillsammans med en väninna.

Blev lite orolig då  hon berättade det i söndags. Jag tänkte på folkmorden i Rwanda. Hotell Rwanda var en väldigt stark film. Det är ju oroligheter i grannlandet Kongo-Kinshasa och stridigheter.

Hon har vaccinerat sig mot gula febern. De bor tryggt hos väninnans brors familj.

 

Konflikten i Kongo-Kinshasa är den värsta sedan andra världskriget. Trots att 5,4 miljoner människor hittills dött görs mycket litet för att få ett slut på stridigheterna. Diakonia stödjer organisationer i landet, och arbetar för att de rika länderna ska ta sitt ansvar för att påverka grundorsakerna till konflikten.

 

Dotterns  gamla kompis från dagistiden jobbar som dykinstruktör i Egypten. Nu får han väl jobba som skidlärare istället eftersom det blev tomt på turister i Egypten. Jag kollade på Facebook där han hade tagit fantastiska undervattensbilder.

 Mitt yngsta barnbarn njöt av resan dit förra sportlovet. Nu fick barnen vara hemma med pappa den här gången.

 

Själv är jag mätt på att resa för borta bra men hemma bäst. Saknar syrran som ska vara på Kanarieöarna med sin man i tre månader. Vi brukar tala i telefon med varandra varje vecka. Min väninna skulle komma hit i februari och bo en vecka hos oss, men nu blir det först i maj.

 

Tips på en uppskattad kattleksak från Mjau kattnat. Det är en liten lampa

som blir en vit mus när man lyser med den på golvet i mörker, så det är full fart på kissarna. Till och med Donna som tycker det är fånigt med leksaker, men kan inte låta bli att jaga den när inte kattkillarna ser på. Vi försökte filma kattleken, men det blev inte så bra att filma i ett nästan mörkt rum. 

 

Tisdagen den 8 februari 2011 kl. 18:35

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [6] Kommentera detta inlägg

 

Isvin-Eiswein-Icewine

Jag har för mig att jag köpte denna flaska med Icewine på Arlanda för massor av år sedan, eller på flygplasen i San Fransisco 1994.

 

Vinet är buteljerat 1991 och alla isviner har lång lagringstid.

Den kommer från en vingård som heter Wagner som ligger utanför New York.

Även om eiswein är för evigt associerade med Tyskland mer än något annat land, så kommer det genuint bra och intressanta eiswein från andra håll.

Dessa ursprung upplever samma bistra kyla under vintermånaderna som är den huvudsakliga förutsättningen för eiswein. I Kanadas fall kanske till och med mer stabilt än i Tyskland. Det finns också vinerier som producerar eller förhöjer sötman genom cryo-extraction (druvor hålls i kalla rum för att uppnå samma frusna resultat som naturlig frysning på rankan).

 

Ett antal slott i Sauternes i Frankrike använder sig av denna teknik, som är hjälpfull för att gallra ut mindre mogna druvor än de med lägre koncentration av socker som kommer att frysa vid högre temperatur än de med högre mognadsgrad och korrekta nivåer av söthetsgrad.
 

Österrikist eiswein existerar, precis som det gör I USA, Australien, Nya Zeeland, Tjeckien, Slovenien och Sverige, men det är i Kanada som vinet har skapat de stora rubrikerna under de senaste åren. Kanada producerar mer eiswein än något annat land, inkluderat Tyskland, med anledning av deras stabila kalla vinterväder.

 

Vingård Nya Zeeland på Sydön som har ett kallare klimat än Nordön

Isvin är ett vin som tillverkats av vindruvor som skördats och pressats i fruset tillstånd, vilket normalt innebär vid -7 °C eller kallare. När druvorna börjar frysa bildas iskristaller inuti dem samtidigt som druvornas innehåll av socker och aromämnen koncentreras i den druvmust som kan pressas ur druvorna. Således är druvorna inte helt genomfrysta, och ju lägre skördetemperatur desto sötare och mer koncentrerad druvmust, och desto mindre mängd must som kan pressas ur druvorna. Isviner är söta dessertviner som oftast utmärker sig genom mer eller mindre utpräglade honungsaromer och en hög syrahalt, vilket ger dem en fräsch smakprofil trots den höga sockerhalten. Isviner brukar också ha en tydligare druvkaraktär än ädelsöta viner. Eftersom isvinskörden är kräver en stor arbetsinsats och de skördade mängderna små och risken för att inte få någon skörd alls är stor, är isviner i allmänhet dyra.

 

 I Sverige vid Flen finns en vingård som bland annat prodcerar Isvin som fått uppmärksamhet. Vidal Ice Wine 2008 erhöll guld i vin-VM
Den stora franska vintävlingen Challenge International du Vin har belönat  Ice Wine 2008 med guldmedalj i klassen ”blanc doux” alltså vita, söta viner.
Blaxsta wine AB, Blackstaby Gård.

 

I sommar på min födelsedag ska jag öppna mitt Icewine och njuta i fulla drag till solmogna söta jordgubbar. Jordgubbar utan glass för glass bedövar smaklökarna. På bilden dricker vi en Muscat som är söt och god till jordgubbar. 

 

Fredagen den 4 februari 2011 kl. 18:44

Tips från Munskänkarna | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

Spätlese Riesling


Igår fick jag tidningen Munskänken där munskänkarna varit med och provat viner som kommer i februari på Systembolaget.
Jag ögnade igenom listan med omdömen. Det är alltid intressant att se om det är något vin som munskänkarna anser vara ett fyndvin i sin prisklass. Det fanns två viner som utmärkte sig enligt följande

1989 Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Spätlese Staatsweingüt Eltville, Rheingau,Tyskland varunr.90197

Pris 139 kr

Munskänkarnas omdöme
”Halvtorr, mogen och komplex smak med ordentlig längd, ren balanserad syra och lång eftersmak med nyanserade honungstoner. Fyndvin som uttrycker både vingårdsläge och botrytiskaraktär för en spottstyver, njutes till apertif ”
Göteborgsposten skrev om detta vin:
"Ett knappt decennium yngre än nedanstående – därför lite diskretare ton av råolja. Friskare och sötare, ansenliga 61 gram restsocker per liter gör vinet sött och lätt, bara 9 % alkohol. Perfekt till desserter på färsk frukt och glass. Och snart är det vår".


1989 Riesling Steinberger Spätlese Kloster Eberbach, Rheingau, Tyskland
Varunr.90198

Munskänkarnas omdöme
”Medelfyllig mogen halvsöt smak med fin nyansrikedom riktigt bra längd ,välavvägd syra,, rent slut och fin eftersmak tar begreppet bersåvin till ny nivå.
Pris 149 kr

 

Göteborgsposten skrev om detta vin:
”Lätta, sammetslena gudadroppar med frisk citrus, blandade med de för mogen riesling typiska gummitonerna. Sånt man dricker bara för ren njutnings skull. Före maten, efter maten. Till maten? Svårt, det skulle vara till nåt hett, asiatiskt, då. Här finns chansen att köpa ett kanonvin som kunde kostat det dubbla utan att det hade känts konstigt. 
 

Jag kollade om vi hade någon Riesling Spätlese kvar sedan förra året, men det fanns ingen kvar. Det är gott att sippa på då det är sommar.

Jag hittade en flaska Icewine från 1991 som jag köpte för väldigt många år sedan. Skriver om isvin i morgon i bloggen. 

Jag ska köpa dessa Riesling spätlese viner för att insupa i sommar. Vi brukar dricka Tokayvin till söta solmogna jordgubbar när den tiden kommer som är ett sött och gott vin. Lite billigare än söta tyska viner. Ungern är känt för sina Tokayer som finns i olika prisklasser. 

 

Tyska viner

 Kabinett är ett vin gjorda på ordinära mogna druvor från en normal skörd. Lätt elegant och friskt vin. (mustvikt, 67-82 ºOe)


Spätlese (sen skörd) är ett vin gjort på sent skördade, något övermogna, druvor. Detta ger ett fylligare, smakrikare och alkoholstarkare vin. Spätlese är torrt till halvtorrt. (76-90 ºOe)


Auslese är vin som görs av särskilt utvalda druvklasar av sent skördade, kraftigt övermogna, ibland ädelrötangripna, druvor. Auslese är ett rikt och medium sött, till sött, vin. Det finns dock utjästa torra varianter. Vinner på lagring (flera år). (83-100 ºOe)


Beerenauslese är vin som görs av särskilt utvalda sent skördade druvor. Dessa druvor är oftast angripna av ädelröta, svampen Botrytis Cinerea, och ger ett koncentrerat vin med stor sötma. Andra ädelrötviner är sauternes från Bordeaux, Frankrike, där du kan läsa mer om ädelrötmetoden, och nedan nämnda tokajer. (110-128 ºOe)


Eiswein är en kurositet som görs av druvor av Beerenauslese kvalitet (utan ädelröta) som har fått frysa på vinstocken (måste plockas frysta och pressas vid minus grader). Detta ger ett mycket sött och speciellt vin.


Trockenbeerenauslese är vin som framställs av utvalda sent skördade druvor som har fått skrumpna på vinstocken, efter angrepp av ädelröta. Detta är ett intensivt sött vin (jämförbart med tokajer från Ungern). Kräver oftast åtskilliga års lagring för att komma till sin rätt. (150-154 ºOe)

 

 

 

Torsdagen den 3 februari 2011 kl. 17:57

Tips från Munskänkarna | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

"Luften har gått ur mig"

 

Jag har funderat en hel del på lungkollapsen den sista tiden och försökt läsa en del. Kan det hända igen undrar jag, men det är nog inte så troligt. Jag skriver detta i bloggen för att jag vill uppmana alla som läser att fimpa för gott. Jag önskar att alla ungdomar blir upplysta om riskerna att desto yngre man är då man börjar röka desto större är risken att få lungemfysem senare i livet. Lungemfysem beror oftast på långvarig rökning och är så gott som alltid en del av sjukdomen KOL, kroniskt obstruktiv lungsjukdom.

 

Bloggade om sjukhusvistelsen i början av december 2010

 

Orsaken till att man får en lungkollaps är okänd hos hälften av alla som får tillståndet. Hos en del beror det på att man har skadat bröstkorgen, till exempel om man har brutit ett revben. Men ibland kan lungkollapsen uppstå utan att man har skadat sig, till exempel om en lungblåsa brister.
Det var det som hände mig att det var en blåsa som sprack. Jag visste inte att jag hade emfysem. Trodde att jag klarat mig eftersom det var 17 år sedan jag slutade röka. 

www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Lungemfysem/

 

Lungorna sitter i lungsäckarna i bröstkorgen. För att lungorna ska hållas utspända finns ett visst lufttryck i lungsäcken. Om det går hål på lungan eller lungsäcken förändras lufttrycket och då faller en lunga helt eller delvis ihop. Det kallas lungkollaps, eller pneumothorax.

När en lunga faller ihop händer det ibland att luft kommer in i lungan men inte ut. Det kan leda till att även den andra lungan faller ihop. Det är mycket ovanligt, men livshotande.

 

Lungkollaps förekommer främst hos yngre, ofta idrottande, människor och efter sjuttioårsåldern. Jag är ju faktiskt inte 70. Män får oftare lungkollaps än kvinnor. Rökning ökar risken för lungkollaps.

Mitt lilla hål läkte efter att jag fick ett sug dranage och vara på sjukhus ca en vecka. De allra flesta som får behandling blir bra.

När jag fick lungkollaps gjorde det ont i bröstkorgen när jag andades. Smärtan kom plötsligt, och det kändes tungt att andas.

Om man har fått en mindre lungkollaps läker den ofta av sig själv.

När man har fått en större lungkollaps brukar man få ett så kallat sugdränage. Först bedövas huden och en tunn plastslang läggs in innanför bröstkorgen. Slangen kopplas sedan till en liten sugapparat som suger ut luft och håller lungan utspänd tills den läker.

Efter att sugdränaget satts in måste man ibland stanna på sjukhus i några dagar, vilket jag fick göra.

Om behandlingen inte hjälper, eller om man får lungkollaps flera gånger, kan man behöva opereras.
Jag hoppas verkligen att jag inte får det igen
 

 

 

 

 

Tisdagen den 1 februari 2011 kl. 14:25

Hälsa och vård | Permalänk | Kommentarer [9] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>