Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Spätlese Riesling


Igår fick jag tidningen Munskänken där munskänkarna varit med och provat viner som kommer i februari på Systembolaget.
Jag ögnade igenom listan med omdömen. Det är alltid intressant att se om det är något vin som munskänkarna anser vara ett fyndvin i sin prisklass. Det fanns två viner som utmärkte sig enligt följande

1989 Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Spätlese Staatsweingüt Eltville, Rheingau,Tyskland varunr.90197

Pris 139 kr

Munskänkarnas omdöme
”Halvtorr, mogen och komplex smak med ordentlig längd, ren balanserad syra och lång eftersmak med nyanserade honungstoner. Fyndvin som uttrycker både vingårdsläge och botrytiskaraktär för en spottstyver, njutes till apertif ”
Göteborgsposten skrev om detta vin:
"Ett knappt decennium yngre än nedanstående – därför lite diskretare ton av råolja. Friskare och sötare, ansenliga 61 gram restsocker per liter gör vinet sött och lätt, bara 9 % alkohol. Perfekt till desserter på färsk frukt och glass. Och snart är det vår".


1989 Riesling Steinberger Spätlese Kloster Eberbach, Rheingau, Tyskland
Varunr.90198

Munskänkarnas omdöme
”Medelfyllig mogen halvsöt smak med fin nyansrikedom riktigt bra längd ,välavvägd syra,, rent slut och fin eftersmak tar begreppet bersåvin till ny nivå.
Pris 149 kr

 

Göteborgsposten skrev om detta vin:
”Lätta, sammetslena gudadroppar med frisk citrus, blandade med de för mogen riesling typiska gummitonerna. Sånt man dricker bara för ren njutnings skull. Före maten, efter maten. Till maten? Svårt, det skulle vara till nåt hett, asiatiskt, då. Här finns chansen att köpa ett kanonvin som kunde kostat det dubbla utan att det hade känts konstigt. 
 

Jag kollade om vi hade någon Riesling Spätlese kvar sedan förra året, men det fanns ingen kvar. Det är gott att sippa på då det är sommar.

Jag hittade en flaska Icewine från 1991 som jag köpte för väldigt många år sedan. Skriver om isvin i morgon i bloggen. 

Jag ska köpa dessa Riesling spätlese viner för att insupa i sommar. Vi brukar dricka Tokayvin till söta solmogna jordgubbar när den tiden kommer som är ett sött och gott vin. Lite billigare än söta tyska viner. Ungern är känt för sina Tokayer som finns i olika prisklasser. 

 

Tyska viner

 Kabinett är ett vin gjorda på ordinära mogna druvor från en normal skörd. Lätt elegant och friskt vin. (mustvikt, 67-82 ºOe)


Spätlese (sen skörd) är ett vin gjort på sent skördade, något övermogna, druvor. Detta ger ett fylligare, smakrikare och alkoholstarkare vin. Spätlese är torrt till halvtorrt. (76-90 ºOe)


Auslese är vin som görs av särskilt utvalda druvklasar av sent skördade, kraftigt övermogna, ibland ädelrötangripna, druvor. Auslese är ett rikt och medium sött, till sött, vin. Det finns dock utjästa torra varianter. Vinner på lagring (flera år). (83-100 ºOe)


Beerenauslese är vin som görs av särskilt utvalda sent skördade druvor. Dessa druvor är oftast angripna av ädelröta, svampen Botrytis Cinerea, och ger ett koncentrerat vin med stor sötma. Andra ädelrötviner är sauternes från Bordeaux, Frankrike, där du kan läsa mer om ädelrötmetoden, och nedan nämnda tokajer. (110-128 ºOe)


Eiswein är en kurositet som görs av druvor av Beerenauslese kvalitet (utan ädelröta) som har fått frysa på vinstocken (måste plockas frysta och pressas vid minus grader). Detta ger ett mycket sött och speciellt vin.


Trockenbeerenauslese är vin som framställs av utvalda sent skördade druvor som har fått skrumpna på vinstocken, efter angrepp av ädelröta. Detta är ett intensivt sött vin (jämförbart med tokajer från Ungern). Kräver oftast åtskilliga års lagring för att komma till sin rätt. (150-154 ºOe)

 

 

 

Torsdagen den 3 februari 2011 kl. 17:57

Tips från Munskänkarna | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>