Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Isvin-Eiswein-Icewine

Jag har för mig att jag köpte denna flaska med Icewine på Arlanda för massor av år sedan, eller på flygplasen i San Fransisco 1994.

 

Vinet är buteljerat 1991 och alla isviner har lång lagringstid.

Den kommer från en vingård som heter Wagner som ligger utanför New York.

Även om eiswein är för evigt associerade med Tyskland mer än något annat land, så kommer det genuint bra och intressanta eiswein från andra håll.

Dessa ursprung upplever samma bistra kyla under vintermånaderna som är den huvudsakliga förutsättningen för eiswein. I Kanadas fall kanske till och med mer stabilt än i Tyskland. Det finns också vinerier som producerar eller förhöjer sötman genom cryo-extraction (druvor hålls i kalla rum för att uppnå samma frusna resultat som naturlig frysning på rankan).

 

Ett antal slott i Sauternes i Frankrike använder sig av denna teknik, som är hjälpfull för att gallra ut mindre mogna druvor än de med lägre koncentration av socker som kommer att frysa vid högre temperatur än de med högre mognadsgrad och korrekta nivåer av söthetsgrad.
 

Österrikist eiswein existerar, precis som det gör I USA, Australien, Nya Zeeland, Tjeckien, Slovenien och Sverige, men det är i Kanada som vinet har skapat de stora rubrikerna under de senaste åren. Kanada producerar mer eiswein än något annat land, inkluderat Tyskland, med anledning av deras stabila kalla vinterväder.

 

Vingård Nya Zeeland på Sydön som har ett kallare klimat än Nordön

Isvin är ett vin som tillverkats av vindruvor som skördats och pressats i fruset tillstånd, vilket normalt innebär vid -7 °C eller kallare. När druvorna börjar frysa bildas iskristaller inuti dem samtidigt som druvornas innehåll av socker och aromämnen koncentreras i den druvmust som kan pressas ur druvorna. Således är druvorna inte helt genomfrysta, och ju lägre skördetemperatur desto sötare och mer koncentrerad druvmust, och desto mindre mängd must som kan pressas ur druvorna. Isviner är söta dessertviner som oftast utmärker sig genom mer eller mindre utpräglade honungsaromer och en hög syrahalt, vilket ger dem en fräsch smakprofil trots den höga sockerhalten. Isviner brukar också ha en tydligare druvkaraktär än ädelsöta viner. Eftersom isvinskörden är kräver en stor arbetsinsats och de skördade mängderna små och risken för att inte få någon skörd alls är stor, är isviner i allmänhet dyra.

 

 I Sverige vid Flen finns en vingård som bland annat prodcerar Isvin som fått uppmärksamhet. Vidal Ice Wine 2008 erhöll guld i vin-VM
Den stora franska vintävlingen Challenge International du Vin har belönat  Ice Wine 2008 med guldmedalj i klassen ”blanc doux” alltså vita, söta viner.
Blaxsta wine AB, Blackstaby Gård.

 

I sommar på min födelsedag ska jag öppna mitt Icewine och njuta i fulla drag till solmogna söta jordgubbar. Jordgubbar utan glass för glass bedövar smaklökarna. På bilden dricker vi en Muscat som är söt och god till jordgubbar. 

 

Fredagen den 4 februari 2011 kl. 18:44

Tips från Munskänkarna | Permalänk | Kommentarer [2] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>