Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Vargjakten Vladimir Vysotskij på ryska

Se nästa blogginlägg om Wysotskij och lyssna på den svenska texten

 

Lördagen den 12 februari 2011 kl. 09:42

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

Dom skjuter vargar-Wysotskij

 

 Jag tänker på alla människor som förtrycks i världen med tanke på gårdagens händelser i Egypten. Det kom en bok för ett antal år sedan med titeln ”Vargjakten” som inte handlar så mycket om jakt på vargar, utan snarare om en totalitär regims jakt på regimmotståndare, dissidenter, oliktänkande. I detta fall då sovjetdiktaturens hantering av de som öppet gick emot diktaturen.
 

 

Om man inte känner till  innebörden i sången ”Vargjakten” kan man ändock bli berörd i dubbel bemärkelse. Jag blev berörd av Wysotskijs lyrik och prosaverk, men också för jag tycker illa om hetsjakten på på varg i Sverige, men det är en annan historia. Fria Proteatern gjorde en teaterföreställning och en LP-skiva med hans visor, med titeln Sånger av Vysotskij. Den mest älskade och kända är sången ”Vargjakten”
 

Boken Vargjakten innehåller 48 sånger, varav fjorton aldrig tidigare hade givits ut i Sverige. Med boken följde för första gången på CD – Fria Proteaterns album Sånger av Vysotskij med fyra aldrig tidigare utgivna texter och allt blev samlat för första gången!
 

Första gången jag fick kännedom om Vladimir Wysotskij var på vår resa i Sovjetunionen då jag förstod hur viktig han hade varit för sovjetunionens folk. Det fanns inte mycket att handla i Sovjetunionen på vår resa i Sovjet 1989. Det enda jag kom hem med var en grammofonskiva med den ryska poeten och trubaduren Vladimir Vysotskijs sånger. De översatta sångerna gladde mig. Jag hade bara hört sångerna på ryska tidigare och förstod inte vad Vladimir Wysotskij sjöng, men jag var fascinerad av hans inlevelse i sångerna.
 

I samband med utgivningen av Vargjakten gav Fria Proteatern tolv bejublade release-konserter på Scalateatern i Stockholm i april-maj och september-oktober 2007.
Vem var då Vladimir Wysotskij som hade varit så betydelsefull för befolkningen i sitt land. Vladimir var en rysk skådespelare, sångare och poet. Vysotskij var gift bl a med den franska skådespelerskan Marina Vlady. En del av hans produktion var samhällskritisk och spreds under sovjetregimen illegalt på kassettband. Hans produktion var mycket omfattande och utgörs förutom av drygt 600 sånger bland annat av ej tonsatt lyrik och prosaverk. Han var född 1938 och redan under sin livstid blev Vysotskij en legend. När han dog 1980, endast 42 år gammal, följde hundratusentals människor honom till graven och sedan dess har hans berömmelse inte mattats. Han beskrivs som en lidelsefull person för demokrati och medborgerliga rättigheter. Hans sånger handlar om den lilla människan som förtrycks av regimen. Främst älskad blev han för sina lyrik- och prosaverk och för budskapet som han framförde i sina sånger.
 

Vid sidan av Majakovskij är han förmodligen den mest kände ryske poeten i Sverige. Att så blivit fallet beror i inte så liten utsträckning på Carsten och Ola Palmærs översättningar och på de hyllade föreställningar Fria Proteatern tidigare gjort med hans sånger. Bröderna Palmærs lätta och klara omdiktning förklarar varför Vysotskij var så älskad och så förbjuden. Även utan hans egen, berömda hesa röst har texterna sensualism, bitterhet, humor, fräckhet och ömhet.Vysotskij hade bl. a spelat i rollerna som Hamlet och Galileo Galilei. Han var med i ett tjugotal filmer och tv-serier, bland annat i Kira Muratovas långfilm Kort möte 1967.  Vi fick veta genom våra guider hur viktig han varit för det ryska folket. En del av hans produktion var samhällskritisk, och spreds under sovjetregimen illegalt på kassettband

 

 

Lördagen den 12 februari 2011 kl. 09:34

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [1] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>