Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Safari i Virunga

Äntligen ett livstecken från min dotter i Rwanda. Imorgon åker hon från Kigala på safari i Virungabergen och Nationalparken.  Vilken naturupplevelse hon kommer att få. Önskar jag vore där. Jag har alltid varit fascinerad och läst om Dian Fossey  och hennes liv med bergsgorillorna.

 

Att turister överhuvudtaget kan komma i kontakt med bergsgorillor har de att tacka den amerikanska forskaren Dian Fossey för. Det var nämligen hon som grundlade kontakten mellan människor och Virungabergens gorillor. Hon levde sammanlagt 17 år tillsammans med bergsgorillorna och det tog henne tre år innan hon kom en flock så nära att hon vågade ta verklig närkontakt med dem.

  

Jag läste på Världsnaturfonden att presidenten i Demokratiska republiken Kongo har utfärdat tillstånd till två oljebolag att utforska oljefyndigheter i Afrikas äldsta nationalpark, Virunga. Nationalparken tillhör UNESCOs världsarv och skyddar en artrikedom som saknar motstycke i Afrika. Parken är dessutom hem för en stor population av de starkt utrotningshotade bergsgorillorna.

 

– Den planerade oljeprospekteringen strider inte bara mot Kongolesisk lag, den innebär också en verklig katastrof för bergsgorillorna och det övriga djurlivet i nationalparken. Just när vi nu har noterat en ökning av gorillorna i området så kommer detta enorma bakslag rapporterar Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

 

Bergsgorillan är en av människans närmaste släktingar och den största levande människoapan. Den lever i ett litet område med lummiga skogar i länderna Rwanda, Republiken Kongo och Uganda i Virundabergen.

 

Gorillorna lever i familjegrupper som håller ihop under många år, gruppen består av cirka 10 individer och varje grupp har ett område som är mellan 5-30 kvm² stort. Flera gruppers utbredningsområde kan överlappa varandra. Eftersom de till största delen är fredliga djur försvarar de inte sina områden. De försöker istället att undvika varandra. Varje grupp består av en vuxen hane och ett antal honor och deras ungar. Hanen har en silverfärgad rygg, därav smeknamnet silverrygg.

 

Bergsgorillor är stora och kraftiga djur. En "silverrygg" kan väga 180 kilo och bli 180 cm lång. Honorna är mindre, de blir bara omkring 150 cm långa och kan väga upp till 90 kilo. Bergsgorillorna är vegetarianer och äter bara växter. De behöver gott om tid för att äta och smälta maten, så de förflyttar sig bara någon kilometer på en dag och de vilar ofta. Ungen lämnar mamman vid tre års ålder.
 

 

 Den största orsaken till att gorillastammen minskar är att de förlorar mer och mer av sina skogar. När fler och fler människor behöver utrymme huggs regnskogen ner. I Rwanda ökar befolkningen mycket snabbt. Folk behöver träd och bambu för att bygga sina bostäder. De behöver också mark för att få betesmarker och mark att odla på. Gorillorna är mycket skygga och blir lätt störda och eftersom allt fler människor med boskap kommer högre upp i bergen minskar också utrymmet där gorillorna kan vandra och skaffa sig föda. Utan skyddade områden så som nationalparker skulle bergsgorillorna inte finnas kvar.

Såg på WWF att man kan bli fadder för bergsgorillorna för 100 kr i månaden.

 

Söndagen den 13 februari 2011 kl. 18:53

Allmänt | Permalänk | Kommentarer [4] Kommentera detta inlägg

 

 
nil

My Cats

 

Kategorier

Allmänt

Axel Lind Marinmålare

Brottstycken ur mitt liv

Dagboken

Dalmatiner

Film på DVD

Fåglar

Hundar

Hälsa och vård

Internt zoomin

Jazz

Kalvkött

Katterna

Katternas egen blogg

Katternas egen blogg

Koloskopi

Koloskopi

Konst

Krukväxter

Kultur

Kulturmiljöer

Kungahuset

Lidingö

lösenord

Matbröd

Matsvampar

Natur

Nöjen

Om mat

Politik

Recept

Resedagbok Prag

Reseminnen

Släktforskning

Svampar

Till minne av Joakim

Tips från Munskänkarna

Trädgård

Trädgård

Unicef

Unicef

Utflykter

Utmaningen

Våra vilda djur

Vävar, konsthantverk

Äldreomsorg

Örter/Kryddor

Arkiv

 2017

 2016

 2015

 2014

 2013

 2012

 2011

 2010

 2009

Bloggar

Zoomin: Nyheter & feedback

Länkar

Nyligen.se

Flöden

RSS-flödeRSS 2.0

 

.

script>