Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Om Helig Birma

 

LEGENDEN
Historien om Helig Birmas intåg i världen är höljt i dunkel. Flera olika historier berättas och flera länder vill vara ursprungsland för rasen Helig Birma. En historia börjar i slutet på 1800-talet. Den berättades av Gordon Russel som var officer i den engelska armén var med när ockupationen av Burma startade 1885.
Legenden om Birmans uppkomst berättades officiellt första gången för major Russel Gordon enligt följande:
 

 

I Fjärran Östern i det land som kallades Burma finner vi i öster en sjö som ligger i dalen mellan Mont Du Lughbergen.
 
Khmerfolket byggde under början av 1700-talet flera tempel av dyrkan och trohet till sina gudar. Här fanns templet Lao-Tsun. I templet bodde det en vit katt med gula ögon som kallades Sinh.
Templets överstepräst hette Kittha Mun-Ha. Hans guldskägg hade guden Song-Hio själv flätat. Kittha Mun-Ha hade alltid Sinh vid sin sida när han tillbad den blåögda gyllene gudinnan Tsun-Kyan-Kse.
Landet invaderats av fienden som nådde ända fram till den heliga ringmuren. På natten samlades templets präster (Kitthas) och gick till gudinnan för att be hennes hjälp och beskydd. Översteprästen med namnet Kittha Mun-Ha dödades och när hans ande lämnade honom hoppade den vita katten Sinh med ett språng upp på tronen och upp på sin herres huvud som var nedsjunket mot gudinnan.
De församlade prästerna stod förstummade när kattens vita päls ändrade färg till gudinnans gyllene färg. Kattens gula ögon, som Tsun Kyan-Kses guld, och från reflexen av Mun-Has guldskägg blev blå, oändliga och djupa safirer liknande gudinnans ögon. När Sinh sakta vände huvudet mot Södra Porten förvandlades öronen, benen, svans och ansiktet färg som den fruktbara jorden.
Bara tassarna som vidrörde prästens silverhår behöll sin vita färg. Katten vände sig mot templets ingång där man nu kunde höra soldaterna närma sig. Prästerna som inför denna syn fått tecken från gudinnan, samlade mod och slog tillbaka inkräktarna genom att stänga de stora bronsportarna och begav sig ner i de underjordiska gångarna. På så sätt räddade de templet.
Kitthas konstaterade att alla templets katter hade genomgått samma förvandling som Sinh. Det var guldfärgade reflexer i deras snövita pälsar, deras tassar var vitbehandskade och deras topasögon hade förvandlats till safirer.
Olycka drabbar den som påskyndar slutet för någon av dessa underbara och vördade katter. Denne kommer att lida de grymmaste kval ända till dess själen som han oroat har lugnat sig.

 

Moderna historien

 

Den modern historien startar någon gång i början på 1900-talet då det sägs att ett par Birmakatter skeppades från Burma till Frankrike. Trots detta så är det först från tidigt 40-tal som man verkligen kan spåra ursprunget. Namnet Helig birma är från den franska stavningen för Burma "Birmanie". Birman godkändes som ras i Frankrike 1925, i England först 1966 och USA 1967.

I Sverige föddes den första birmakullen 1969. Den första birmakullen som föddes i Sverige bestod av två brunmaskade honor. Deras namn var Sinh Saga-Ell och Sinh Ester af Silverbäcken. Föräldrarna till denna första kull var engelsk importerade hanen Praha Singh och holländska honan Gentianas Mouche. Uppfödare var Jan Högberg, numera välkänd lång- och semilånghårsdomare samt en av grundarna till Birmasällskapet.

 

Temperament

 

Den heliga birman, ofta kallad endast birma, är lugn, vänlig och tystlåten även om den gärna "pratar" lite tyst. Birman har ett starkt psyke och är väldigt lugn och stabil. Det är också en ovanligt vacker katt och ser elegant ut med sina klarblå ögon, lyxiga mellanlånga päls och vita rena färger. Den är lämplig att ha som innekatt även om också birmor uppskattar tillgång till en rastgård.

 

Utseende

Birmakattens "mask" uppträder i ansiktet, på ben, svans, öron och genitalier och finns idag i tjugo olika färgvarianter (inom SVERAK/FIFe). Den första, och troligen än idag vanligaste maskfärgen är den bruna.
Den brunmaskade birman har, förutom nämnda mask, en lätt brun - gyllene - ton i den ljusa kroppsfärgen och till detta har den vita tassar. Dessa brukar i dagligt tal kallas sockor. Som en fortsättning på baktassarnas sockor avslutas det vita med spetsformade kilar, som på benens baksida sträcker sig upp mot kattens has. 
 

 

Pälsen är halvlång - kallas semilång (men katten är en långhårskatt) - och har en silkig struktur. I ansiktet är pälsen kort, men runt halsen betydligt längre, formande en luftig krage. Kroppens pälslängd är relativt jämn och halvlång. Den saknar i stort sett perserkattens underull. Svansen är välpälsad, liknande en plym.
En birmakatts ögon är ovala eller lätt rundade, med en klar och ren blå färg - ju djupare desto bättre.
Birmakatten har sin himalayateckning gemensam med flera andra raser, bl a den korthåriga, gracila siamesen och dess motsats colourpointen, som är en himalayatecknad perservariant med kort kropp och lång päls.

 

Choklad- och lilamaskade

 

 

Ända fram till 1985 fanns det i Sverige endast brun- och blåmaskade birmor. Då började man att se sig om efter nya färgvarianter, både för att genom dessa få "nytt blod" och för att, som hos de flesta andra raser, få flera maskfärger för att tillfredsställa olika smakriktningar. Det finns anlag som förvandlar den bruna katten till chokladfärgad och kan närmast beskrivas som mörk nougat. En diluterad (utspädd) chokladfärgad katt blir lila med en mild ton och dragning åt lavendel. År 1987 fick vi i Sverige landets första chokladmaskade champion och året därpå den första lilamaskade.

 

Röd- och crememaskad

 

När den röda färgen introducerades på våra birmor, så innebar det att vi fick ytterligare sex färgvarianter. 1990 fick vi landets första titelkatter med den röda färgen. Pionjärer blev två systrar, den ena brunsköldpaddmaskad och den andra blåsköldpaddmaskad.

Den första tabbymaskade birman importerades i slutet av 1986.
Det var en blåtabbymaskad hane, vilken var resultatet av en sjuårig experimentavel i England. Också då det gäller de tabbymaskade har inparning av perser skett. Idag registeras ett ganska stort antal tabbymaskade birmor. I så gott som varje parning där en den ena föräldern är tabbymaskad, föds tabbymaskad avkomma. Anlaget för tabbyteckning är alltså dominant.


 

.

script>