Skaffa en egen gratis hemsida   

Ladda om sidan/Synkronisera inloggning
Besök en slumpmässig hemsida på Zoomin

Vi flyttade då jag var 7 år till Stockholm. Jag började i första klass i Enskedefältets skola. Mina syskon var äldre än jag, min syster Maj flyttade till min faster på Allhelgonagatan för att utbilda sig till hårfrisörska då hon var 15 år. Hon började sin elevutbildning på Norrmalmstorg hos den då mest kända skönhetssalongen, där dåtidens kändisar var kunder.

 

Varje sommarlov tillbringade jag i Möklinta där min äldre bror bodde kvar med sin fru med två barn som nästan var jämnåriga med mig. Min bror var född 1925 och min syster 1926. Min syster Anna-Lisa var född 1932. Släktingar hade en bondgård där jag fick vara på somrarna. Det var en del av mina mest positiva minnen från barndomen. Då fick jag ta med mig min brors Collie som hette Sacko. Jag tillbringade mycket tid tillsammans med arbetshästarna Belly och Flora i stallet som jag sjöng för.

 

Mitt första hem efter flytten till Stockholm.

 

Jag minns att jag var väldigt ledsen då vi flyttade. Allt var så nytt och jag kände ingen. Jag fick åka spårvagn till Enskedefältets folkskola. Jag hade aldrig sett en spårvagn och skolgården kryllade av barn. Jag hade aldrig sett så många barn på en gång. När jag öppnade munnen talade jag bred västmanländska. Givetvis blev jag retad för min dialekt. Jag hade ju varit mycket med min mormor som kom från Nås i Dalarna. Jag vågade knappt prata med någon. Jag blev tyst. Då blev jag kallad mallgroda. Min storasyster hade lärt mig läsa innan jag började skolan.   Jag fick en kompis i huset jag där bodde. Jag fick fler kompisar för husen vi bodde i var nybyggda och allt fler barn flyttade in på Bjulevägen. Snart pratade jag stockholmska och ingen retades längre. Stureby skola var inte klar då vi skulle börja i andra klass så vi fick åka buss till Katarina södra skola. Pappa jobbade som sågverksinspektor på Lundqvist och Lindroth på Götgatan som låg i gropen där sedan skatteskrapan byggdes. Jag sitter i andra raden mitten till vänster Jag tyckte det var tråkigt i skolan. I tredje klass och fjärde klass klass fick jag ta hand om roliga timmen. Då fick jag använda min fantasi. Eftersom jag var ett ganska ensamt barn de första 7 åren fick jag hitta på egna lekar. Det var 10 år mellan mig och storasystern och ännu större åldersskillnad mellen min bror och äldsta systern.

 

När jag var 15 år flyttade vi till Lidingö, men jag konfirmerades i Enskede gamla kyrka med mina skolkamrater. Jag började på Stockholms stads handelsskola. Jag fick jobb i guldsmedsbranschen när jag var sexton eller sjutton år och stormtrivdes. Jag fick internutbidning och pluggade engelska hos en expert där även regeringsmedlemmar gick i lära. Jag hade ju läst engelska i skolan, men nu lärde jag mig mer och fick ett bra uttal. Först jobbade jag i en juvelerarbutik på Norrlandsgatan 12 TIARA där jag lärde mig om antika föremål. Hos hovjuvelerare Franz Holm fick jag utbildning i branschkunskap och försäljningsteknik.  Min väninna Anita och jag reste till Travemünde och tog in privat hos en trevlig dam i en villa "Säng och frukost. Anita träffade en kille och de åkte till Hamburg, men jag hade solat för mycket och stannade kvar på rummet. Värdinnans son kom hem till helgen. Han pluggade till sjökapten i Lübeck. Tante Carla hans mamma förklarade att jag inte var ute på kvällarna och bad honom ta med mig ut och visa Travemûnde Då var jag 17 år och mötte min stora ungdomskärlek Kurti tack vare hans mamma. Det sa "KLICK" Vi blev båda djupt förälskade i varandra.  Året efter blev han klar med studierna och blev 1:e styrman.Vi planerade en framtid tillsammans. 

 

.

script>